hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Probiotikum metabolikus szindrómásoknak

A pasztörizált Akkermansia muciniphila adása javítja a metabolikus szindrómás betegek anyagcsere-paramétereit, és diéta nélkül is fogyáshoz vezet.

hirdetés

A 2000-es évek elején felfedezett baktérium, az Akkermansia muciniphila a bélflórát alkotó baktériumok mintegy 3-5 százalékát teszi ki. Mint azt a neve is sejteti, a baktérium a bélepithelt borító mucinrétegben él, ahol a tápanyagok felszívódását és az egyéb mikroorganizmusok bélepithelen való átjutását képes befolyásolni.

Az A. muciniphila tápanyagok felszívódását befolyásoló szerepe magyarázhatja meg azokat az állatkísérletes eredményeket, amik alapján az A. muciniphila orális adása képes meggátolni az elhízás és a 2-es típusú diabétesz kialakulását. Az egyéb baktériumok átjutásának nehezítése „bél-barrieren” az immunrendszert tehermentesíti, ami állatkísérletesen a gyulladásos paraméterek csökkenésében nyilvánult meg.

Nemrégiben az állatkísérletek kedvező eredményeiből kiindulva azt vizsgálták meg, miként hat az A. muciniphila orális adagolása a humán anyagcserére.

Három hónapon át per os adagolt A. muciniphila

Belgiumi kutatók 40 túlsúlyos/elhízott, inzulinrezisztens pácienst vontak be a pilot-vizsgálatukba; olyanokat, akik a metabolikus szindróma 5 kritériumából (hipertónia, hipertrigliceridémia, alacsony HDL-koleszterin-szint, viszcerális elhízás, hiperglikémia) legalább 3-nak megfeleltek. A randomizált, duplán vak elrendezésű vizsgálatban a résztvevők egyik csoportja élő A. muciniphila-t tartalmazó készítményt, a másik csoportja elölt (pasztörizált) A. muciniphila-készítményt, míg a harmadik csoportja placebo-kezelést kapott. A 3 hónapon át tartó, napi egyszeri készítményadagolás ideje alatt a résztvevők nem változtatták meg sem táplálkozási, sem testmozgással kapcsolatos szokásaikat.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Számos anyagcsere-paraméter jelentősen javult

A pasztörizált baktériumokat szedők körében a 3 hónapos kezelés eredményeként szignifikánsan, 28,6 százalékkal javult az inzulinérzékenység. Az inzulin-koncentráció 34,1 százalékkal mérséklődött, míg az összkoleszterin-szint 8,7 százalékkal lett alacsonyabb. Emellett, a placebo-csoporttal összehasonlításban a betegek testtömege átlagosan 2,27 kg-mal, míg a zsírtömege 1,37 kg-mal csökkent. A csípőkörfogat 2,63 cm-rel adódott kevesebbnek a kezelést követően. Emellett, a májenzim-szintek javultak, és a gyulladásos markerek szintje is redukálódott.

A pasztörizált baktériumok tolerálhatósága jónak bizonyult.

További vizsgálatokat sürgetnek

Érdekes módon az élő A. muciniphila-kezelt csoportban nem következett be szignifikáns javulás a vizsgált anyagcsere-paraméterekben, aminek a magyarázata egyelőre nem ismert. További, nagy betegszámú, multicentrikus vizsgálatokra van szükség annak bizonyítására, hogy a pasztörizált A. muciniphila valóban hatásos a metabolikus szindrómát jellemző tünetegyüttes kezelésében.

(Forrás: Nature Medicine)

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés