hirdetés
hirdetés
2022. szeptember. 27., kedd - Adalbert.
hirdetés

Praxisokban is zajlik a Covid-gyógyszer tesztelése

A Pfizer kérte fel dr. Zilahi Zsolt háziorvost-kardiológust, hogy legyen tagja a készítmény tesztelését végző csapatnak. Praxisában tíz covidos beteg kaphatja meg a szert, írja a szon.hu.

hirdetés

Augusztus 23-ával a budapesti Semmelweis Egyetem is csatlakozott ahhoz a nemzetközi szintű klinikai vizsgálathoz, amelynek célja egy új, koronavírusos betegeknek adható, szájon át szedhető, vizsgálati fázisban lévő készítmény hatékonyságának igazolása. De nem csak a fővárosban érhető el a kísérleti gyógyszer, ugyanis dr. Zilahi Zsolt nyíregyházi háziorvos, kardiológus főorvos is részt vesz a vizsgálatban.

– Még márciusban Amerikában kezdődött a tesztelés első fázisa, melynek lezárultával a második és harmadik fázist már több beteg bevonásával több országra is kiterjesztették, világszerte összesen négyszáz vizsgálóközpontban, hazánkban pedig hat helyszínen – sorolta a szon.hu-nak Zilahi Zsolt, aki megtiszteltetésnek tarja, hogy a Pfizer kérte fel arra, vegyen részt a klinikai vizsgálatokban. Háziorvosként és kardiológusként is pontosan látta, hogy a koronavírus milyen súlyos szövődményeket, s több ember halálát okozta, ahogy azt is, hogy poszt-Covid-szindrómaként szívizomgyulladás, szívritmuszavar miatt is sokan szorultak orvosi, kórházi ellátásra.

Zilahi Zsolt elmondta azt is, olyan személyeket lehet bevonni – önkéntesként – a vizsgálatba, itt az ő praxisában is, akik nemrég tapasztalták a Covid tüneteit, öt napon belül lett pozitív a Covid-tesztjük (ez az első, hogy megfertőződtek a vírussal), nincsenek súlyos tüneteik, nem kaptak, és nem is tervezik, hogy a vizsgálat ideje alatt koronavírus elleni vakcinát kapjanak, valamint elmúltak 18 évesek.

– Jelenleg nincs jóváhagyott orális, azaz szájon át szedhető gyógyszer a Covid–19 betegségre. Aki részt vesz a vizsgálatban, nemcsak önmagának, hanem globálisan is segítséget nyújthat a koronavírus legyőzéséhez, ahhoz, hogy az emberek a lehető legkevesebb szövődménnyel, kórházi ellátás nélkül gyógyulhassanak meg a már milliók életét követelő SARS-CoV-2-fertőzésből – hangsúlyozta dr. Zilahi Zsolt, s hozzátette: a tablettából öt napon át kell 12 óránként egy szemet bevenni, azaz naponta kétszer 1-et. Minden esetben a kezelőorvos dönti el, hogy a hagyományos terápia mellett vagy helyette alkalmazza az új készítményt, azonban koronavírus elleni kezelés nélkül senki sem marad. Folyamatosan, naponta ellenőrzik, monitorozzák a betegeket, majd következik egy 28 napos utánkövetés, hogy pontosan felmérjék az egészségi állapotukat.

(forrás: SZON)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés