hirdetés
hirdetés

Pókméreggel gyógyítanák

Idegrendszeri betegségek, köztük a fájdalom és az epilepszia, sőt a stroke kezelésére is fel lehetne használni a világ egyik legerősebb pókmérgét, közölte az MTI alapján az InfoRádió.

hirdetés

Az ausztrál tölcsérhálós pókok mérge a zsákmány megbénítása céljából kifejezetten az idegrendszert veszi célba, ezért a méregből nyert gyógyszerek hatékonyabbak lehetnek az idegrendszeri rendellenességek kezelésére, mint az ember által gyártott készítmények, mondták a Queenslandi Egyetem molekuláris biológiai kutatóintézetének szakemberei.

Az intézet a világ vezető intézménye a méregalapú gyógyszerek kutatásában, gyűjteményében több mint 600 féle méreg található, közli a lap.

A pókmérgek vélhetően több mint tízmillió különféle bioaktív peptidet tartalmaznak, hangsúlyozta közleményében Glenn King kutatásvezető professzor. A bioaktív peptidek olyan fehérjék, amelyek kedvezően befolyásolhatják az emberi test működését.

Az idegrendszert károsító mérgek az emberben is nagyon célzottan működnek, ezért kiváló gyógyszeralapanyagok lehetnek. Egy ígéretes felfedezéssel, amely hatékony lehet az epilepszia ellen, rövidesen megkezdődnek a klinikai kísérletek, közölte a professzor.

A klinikai próbák után az orvosok a tölcsérhálós pókok mérgének beadásával talán képesek lesznek megakadályozni, hogy a szélütés áldozatai agykárosodást szenvedjenek, mondta el a kutató a The Sydney Morning Herald című lapnak.

(forrás: Info Rádió/MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés