hirdetés
hirdetés
2022. november. 30., szerda - András.
hirdetés

P110: közös gyógymód neurodegeneratív betegségek ellen?

Amerikai kutatók olyan készítményt állítottak elő, amely közös gyógymódként szolgálhatnak több neurodegeneratív betegséggel szemben.

hirdetés

A Stanford University kutatócsoportja a Nature Neuroscience folyóiratban publikált cikkében számolt be felfedezéséről, miszerint olyan közös faktorra bukkantak, mely számos neurodegeneratív betegség kialakulásában közös pont, sőt, elő is állították a kezelésre alkalmas P110 nevű készítményt.

A neurodegeneratív betegségek terjedésének, súlyosbodásának Achilles-sarkát találta meg az az amerikai kutatócsoport, mely arra jött rá, hogy több kognitív funkcióromlással járó betegség, például az Alzheimer, a Huntington, az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS vagy Lou-Gehrig betegség) progressziója ugyanúgy, de legalábbis nagyon hasonló módon, a gliasejtek sérült mitokondriumainak kilökésével történik. Időnként a normál sejtek is bocsátanak ki magukból mitokondriumokat, ami a környező sejtek számára előnyös lehet, de a sérült sejtrészecskék toxikusak, ördögi kört indítanak be a környező sejtekben. A mitokondriumok a sejtek tubuláris felépítésű „erőművei”, egy tipikus idegsejtben több ezer található belőlük. Gyakran változtatják alakjukat és sejten belüli pozíciójukat is. A neurotoxikus hatású fehérjeaggregátumok, mint például az Alzheimer-kórra jellemző béta-amiloid plakkok azonban képesek hiperaktívvá tenni a Drp1 nevű enzimet, ami a mitokondriumok funkcióit irányítja, ezzel elszabadítva az ördögi kört. Az amerikai kutatócsoport évekkel korábban már létrehozott egy olyan peptidet, amely képes leállítani a Drp1 enzim okozta mitokondriális lebontó folyamatot. A kutatók állati modellszervezetekben és mikroglia szövetkultúrában egyaránt vizsgálták a készítmény hatásosságát. Amikor a mikroglia szövetkultúrához olyan toxikus hatású fehérjéket öntöttek, amelyek különböző neurodegeneratív megbetegedések kiváltásáért felelősek, a mikroglia sejtek azonnal gyulladásos állapotba kerültek, és kibocsátottak valamit a tápkultúrába, ami azonnal gyulladásos állapotba hozta az asztrocitákat is. Ám amikor a kutatók P110-et adagoltak a kultúrához, a gyulladásos folyamat terjedése számottevő mértékben csökkenni kezdett. További vizsgálatok során a kutatók észrevették, hogy a gliasejtek sérült mitokondriumokat bocsátottak ki magukból. A P110 készítményt már szabadalmaztatta a Stanford, és a kutatócsoport jelenleg azon dolgozik, hogy leírja azt a folyamatot, ahogy a kilökött, sérült mitokondriumok a neuronok gyulladását és pusztulását okozzák.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés