hirdetés
hirdetés
2022. október. 07., péntek - Amália.
hirdetés

Nem mindegy, hogyan vesszük be a gyógyszereket

Bár egy gyógyszer szájon át történő szedése a legegyszerűbb módja a készítmény szervezetbe juttatásának, ez nem mindig igaz – írja az EurekAlerten megjelent közlemény nyomán a hvg.hu.

hirdetés

Azzal ugyanis, hogy a gyógyszer a szájba kerül, és onnan a gyomorba, valójában a legösszetettebb/legbonyolultabb módját választjuk a hatóanyag felszívódásának. Ráadásul a testtartás sem elhanyagolható tényező.

Amikor a tabletta eléri a gyomrot, a gyomorfal mozgása, illetve az ott lévő tartalom áramlása képes befolyásolni, hogy a készítmény mennyi idő alatt oldódik fel” – mondta a közlemény szerint Rajat Mittal, a Johns Hopkins Egyetem folyadékdinamikával foglalkozó munkatársa, a témában kiadott tanulmány társszerzője.

Mittal arra figyelmeztetett, hogy a gyomor összehúzódásai olyan nyomást válthatnak ki, ami összességében eltérő „tablettapályákat” hozhat létre. Ezek további két dolgot eredményezhetnek: a tabletta egyrészt sokkal lassabban oldódik fel, másrészt a gyógyszer nem egyenletes módon ürül ki. Ezeket a problémákat szerinte együttesen kellene vizsgálni, így ugyanis számos olyan gondot lehetne orvosolni, amikre még nem sikerült megoldást találni.

A teljes információ

(forrás: hvg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés