hirdetés
hirdetés
2021. január. 16., szombat - Gusztáv.
hirdetés

Nano-oltóanyag melanoma ellen

Immár nano-oltóanyagos megoldást is kínálnak a bőrrák ellen, izraeli kutatóknak sikerült áttörést elérniük ezen a területen – idézi a Science Daily közleményét a 24.hu.

hirdetés

A Tel Aviv-i Egyetem tudósai olyan nanorészecskéket gyártottak, amelyek biológiailag lebomló polimerekből állnak, ezekhez pedig hozzákapcsoltak két peptidet: aminosavak olyan rövid láncát, amelyek a melanómasejtekben találhatók. Ezeket belefecskendezték már bőrrákos kísérleti egerekbe.

A nanorészecskék pontosan úgy viselkedtek, mint az oltások szoktak: az immunrendszer felismerte a peptideket, amelyek gyakorlatilag úgy festettek, mint a melanómasejtek. Ez azt jelenti, hogy az oltás után az immunrendszer mindig felismeri és megtámadja a melanómasejteket, ha megjelennek a testben.

A kutatók három esetben vizsgálták meg a vakcina hatásosságát: az első esetben egészséges egerekbe fecskendezték, majd melanómasejteket juttattak az állatokba, de azok nem betegedtek meg. A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy a nanorészecskék megakadályozták a rák kialakulását.

További részletek a 24.hu-n.

(forrás: 24.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés