hirdetés
hirdetés
2020. július. 08., szerda - Ellák.
hirdetés

Multifunkcionális tabletták személyre szabva

A hagyományos tablettáknál jóval hatékonyabb, személyre szabható gyógyszereket fejlesztenek a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszertudományi Karának és 3D Központjának kutatói, akik azt is eltervezték már, mely betegcsoport számára készítenek először "kézműves" gyógyszert, írja a hvg.hu.

hirdetés

Lassan véget érnek azok az idők, amikor többmaroknyi tablettát és kapszulát kell egymás után bekapkodnia a betegeknek, előtte pedig hosszan kell próbálgatni a megfelelő hatóanyag-kombinációkat. A gyógyszergyártás forradalmi átalakulásához persze még sok tudományos és gazdasági akadályt kell legyűrni, ám a pécsi kutatók által kidolgozott megoldás már rövid távon óriási változást hozhat a klinikákon.

„A hagyományos, préseléses gyógyszergyártás is rengeteg mindenre képes, ám komoly technológiai korlátok vannak. Az egyik legfontosabb ezek közül a különböző hatóanyagok kombinálása egy gyógyszeren belül: a préseléses technológiával jellemzően háromféle szert lehet elhelyezni egy-egy tablettában, hiszen ezek keverednek és reakcióba lépnek egymással” – avatta be a részletekbe Pál Szilárd, a PTE Gyógyszertudományi Kara Gyógyszertechnológiai és Biofarmáciai Intézetének igazgatója a hvg.hu-t. Az intézet két fiatal kutatója, Kopcsányi Márton és Farkas Gyula által kidolgozott megoldás viszont akár 10 különböző hatóanyag kombinálását is lehetővé teszi, igazi multifunkcionális tablettákat hozva létre.

A módszer lényege a tabletták szerkezetében keresendő. A 3D nyomtatással készített gyógyszerek belseje leginkább a méhsejtekre emlékeztet, a különböző hatóanyagokat külön rekeszekbe lehet elhelyezni, ezért nem lépnek idő előtt reakcióba egymással. Így egy 3D nyomtatott tabletta akár öt-hat hagyományos gyógyszert is kiválthat.

A praktikusságon túl – hiszen egy marokra való gyógyszer helyett elég lehet bevenni egy tablettát – más óriási előnyei is lehetnek ezeknek a kézműves tablettáknak. „Miután a tabletták szerkezete révén nem csak a hatóanyagok kombinációját, hanem azok felszívódásának gyorsaságát is szabályozni tudjuk, speciálisan személyre szabott gyógyszereket lehet gyorsan előállítani például a klinikákon, kórházakban fekvő betegek részére” – hoz egy példát Kopcsányi Márton.

A klinikai felhasználás kiemelt irány a pécsi kutatók részére, már csak azért is, mert a 3D-gyógyszernyomtatás fajlagos költségben és az előállítás gyorsaságában egyelőre nem tud versenyre kelni a hagyományos gyógyszer tömeggyártással, ám a kisebb mennyiségben, akár egy-egy beteg számára legyártott tabletták iránt nagy igény mutatkozik. „Folyamatosan beszélünk klinikusokkal, és egybehangzó vélemény, hogy jelentősen megkönnyítené mind az ő, mind a betegeik életét az ilyen módon egyénre szabott gyógyszer. Mindez pedig már a közeli jövőben megvalósulhat, legalábbis a helyi klinikákon” – mondja Pál Szilárd.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés