hirdetés
hirdetés
2021. október. 26., kedd - Dömötör.
hirdetés

Metformin vagy fogamzásgátlók? – a serdülőkori PCO-szindróma kezelése

A metformin és a kombinált orális fogamzásgátlók egyaránt biztonságosak és hatásosak a serdülőkori policisztás ovárium (PCO) szindrómával összefüggő menstruációs cikluszavarok, akne és hirzutizmus kezelésére.

A metformin és a kombinált orális fogamzásgátlók egyaránt biztonságosak és hatásosak a serdülőkori policisztás ovárium (PCO) szindrómával összefüggő menstruációs cikluszavarok, akne és hirzutizmus kezelésére – derül ki egy minden eddiginél hosszabb, több mint 24 hónapos követési idejű prospektív vizsgálatból, amelynek eredményeit az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE, European Society for Human Reproduction and Embryology) idei éves kongresszusán (június 14–17., Lisszabon) ismertették a szakmai közönséggel.

Ha a PCO-szindróma aknés bőrelváltozásokban és hirzutizmusban nyilvánul meg, a metformin-kezelést javasolt előnyben részesíteni – elsősorban azért, mert biztonságosabb, mint a kombinált orális fogamzásgátlók. Ha viszont elsősorban a menstruációs ciklus zavarában nyilvánul meg a betegség, akkor a fogamzásgátlók jelentik a megfelelő megoldást a problémára – mutatnak rá a kutatók.

A nemzetközi irányelvek szerint a metformin nem elsőként választandó a PCO-szindróma terápiájában, bizonyos tünetek jelentkezése vagy más kezelési módok hatástalansága esetén azonban számos szakmai társaság protokollja javasolja a kezelést. Az Amerikai Endokrinológiai Társaság például a hormonális fogamzásgátlókat javasolja a PCO-szindrómával összefüggő menstruációs cikluszavarok és hirzutizmus/akne kezelésére, de a metformint tartják választandó alternatívának, ha az orális antikoncipiensek nem alkalmazhatók.

Az elhízás prevalenciájának növekedésével párhuzamosan a serdülőkori PCO-szindróma növekvő gyakorisága is nő. Fontos tudni, hogy az elhízottság a PCO-szindróma metabolikus és reprodukciós tüneteit egyaránt súlyosbítja, és így az inzulinrezisztencia, a csökkent glükóztolerancia, a diszlipidémia, az emelkedett androgénszint, az ovulációs zavarok és a csökkent termékenység megjelenésében egyaránt fontos szerepet játszik

A PCO-szindróma kezelésének elsődleges célja a hiperandrogenizmus tüneteinek enyhítése és a menstruációs ciklus beállítása. A vizsgálatban olyan 15–20 év közötti serdülő lányok és fiatal nők vettek részt, akiknél az oligomenorrhoea (kontroll (n = 39), a metformin-terápia (1700 mg/nap; n = 40), illetve a kis dózisú kombinált orális fogamzásgátló kezelés (30 mg etinilösztradiol + 15 mg progesztin; n = 40) ágára. A csoportok kezdeti jellemzői hasonlónak bizonyultak (átlagéletkor 17 év, átlagos testtömeg 87 kg, átlagos tesztoszteronszint 1,3 mg/ml, éhgyomri inzulinszint 16,2 mNE/l).

A 24 hónap elteltével végzett állapotfelmérés a kontrollcsoportban nem igazolt változást a menstruációs ciklus rendszeressége tekintetében, a metformin- és a kombinált orális fogamzásgátló kezelés ágán azonban csaknem minden betegnél (92,5, illetve 100 százalék) szignifikáns javulást észleltek e téren.

Egy, a Human Reproduction című folyóirat honlapján frissen közzétett metaanalízis szerint PCO-szindróma esetén az életmód-változtatással egybekötött metforminkezelés a testtömegindex csökkentése és a menstruációs cikluszavar enyhítése terén is hatásosnak mutatkozik. AMelbourne-i Monash University kutatói által végzett szisztematikus irodalmi áttekintés erős bizonyítékkal szolgál a PCO-szindróma metforminkezelésének hatásosságára vonatkozóan. A gyógyszeres kezelés különösen akkor jelenthet hasznos segítséget, ha az ellátás első lépcsőjeként választandó életmód-változtatás nehezen valósítható meg, és így önmagában nem vezet a kívánt eredményre.

A tesztoszteron szérumszintje a kezelés első hat hónapjában mindkét ágon szignifikánsan – bár eltérő mértékben – csökkent a kezdeti koncentrációhoz viszonyítva (–0,7 mg/ml a kombinált hormonális fogamzásgátló és –0,3 mg/ml a metformin-kezelés ágán), míg a kezeletlen kontrollcsoportban kis mértékben, de folyamatosan nőtt a tesztoszteronszint (a követési idő végén +0,3  mg/ml-rel). A tesztoszterontermelés csökkenésével összhangban a fogamzásgátló több betegnél enyhítette a hiperandrogenizmus tüneteként értékelt hirzutizmust, mint a metformin (40 vs. 25 százalék).

Ahogy az várható is volt, a metforminnal kezelt nők inzulinérzékenysége javult, míg a másik két ágon valamelyest romlott az inzulinérzékenység a követési idő végére. A testtömeg alakulását egyik kezeléstípus sem befolyásolta kedvezőtlenül, jóllehet a metforminnal kezelt csoportban csökkent, míg a kombinált orális fogamzásgátlót szedők körében és a kontrollcsoportban nőtt a betegek testsúlya.

Összességében úgy a metformin-, mint a kombinált orális fogamzásgátló kezelés hatásosnak és biztonságosnak bizonyult, így a kutatók a domináns tünetek figyelembevételével javasolják megválasztani a preferált kezelést. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy mindenképpen fontos figyelmet fordítani a serdülőkori PCO-szindróma kezelésére, ellenkező esetben ugyanis a kórfolyamat progrediál, és felnőtt korban számos nemkívánatos kimenetellel – meddőséggel, terhességi szövődményekkel, belgyógyászati betegségekkel – társul.

(Forrás: First World Pharma, Medscape )

Dr. B. D.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés