hirdetés
hirdetés

Mégsem az agyból indul ki az Alzheimer-kór?

Összecsatolt vérkeringésű egerekkel igazolták azt, hogy a véráram útján is megbetegíthető Alzheimer-kórral egy egyébként egészséges egyed.

hirdetés

A demencia vezető oka az Alzheimer-kór. A neurodegeneratív kórképről a mai napig azt tartják, hogy az agyból indul ki. A legfrissebb kutatási eredmények azonban megingatják ezt a hipotézist.

Nem csak az agy termel béta-amiloid fehérjéket

A Molecular Psychiatry folyóiratban közölt eredmények alapján az Alzheimer-kór nem csak az agyból indulhat ki. Az agy mellett a vérlemezkék, a vérerek és az izmok is képesek a béta-amiloid fehérjék előállítására, és a fehérje prekurzora számos egyéb szervben jelen van. A barriert képező vér-agy gát funkciója az életkor előrehaladtával romlik, annak áteresztőképessége nő. Ennek következtében a perifériásan keletkezett béta-amiloid fehérjék bejuthatnak az agyba, és az ott meglévő készleteket gyarapítva az Alzheimer-kór kialakulásához, a kóros folyamat felgyorsításához járulhatnak hozzá.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_tagota'>tagota / 123RF Stock fotó</a>
Forrás: 123rf.com

Az egyik egér a vérével „megfertőzheti” a másikat Alzheimer-kórral

Állatkísérletesen sikerült bebizonyítani azt, hogy két állat vérkeringésének összecsatolásával, az úgynevezett parabiózis révén, az Alzheimer-kóros egér megbetegítheti egészséges társát.

A kutatók sebészi úton kapcsoltak össze két egeret, amikből az egyik egy mutáns gén miatt nagy mennyiségben termelt béta-amiloidot, a másik pedig természetes módon nem volt hajlamos az Alzheimer-kór kialakítására. Egy év elteltével az egyébként egészséges egér a véráram útján hozzá jutó fehérjékre visszavezethetően Alzheimer-kóros lett. Az agyban megjelenő béta-amiloid plakkok mellett a betegség egyéb tünetei is felfedezhetők voltak a „megfertőzött” egérnél, így például a gyulladásos folyamatok, a mikrovérzések és az agyi sejtek degenerációja. Továbbá, az elektromos jelek továbbításában is sérüléseket mutattak ki azoknál az egyébként egészséges egereknél, amiket nagy mennyiségű béta-amiloidot termelő fajtársaikkal kapcsoltak össze. A tanulási folyamatban és a memóriában alapvető szerepet játszó elektromos szignálok átvitelének a zavara már négy hónap közös vérkeringést követően igazolható volt az egereknél.  

Új támadáspontú gyógyszerek kifejlesztésére is lehetőség nyílik

Az Alzheimer-kór kezelése a jelenleg rendelkezésre álló farmakológiai megoldásokat tekintve nem megoldott. A terápia útjába nehézségeket gördít az is, hogy az agy komplex felépítésű, nehezen elérhető, vér-agy gáttal védett szerv.

Mint arra a jelenlegi eredmények is rávilágítanak, az Alzheimer-kór kezelésének a lehetőségeit nem kizárólag az agyban kell kutatni a jövőben.

Az idézett kutatásokat végző prof. dr. Weihong Song véleménye alapján a jövőben azok a perifériásan ható hatóanyagok is alkalmasak lehetnek a kórkép kezelésére, amik a perifériás béta-amiloid fehérjékhez kötődve azokat mintegy „megcímkézik”, ilyen módon serkentve azok vesén vagy májon keresztüli kiválasztódását, még azt megelőzően, mielőtt azok az agyba bejuthatnának.

 

Forrás: News Medical

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 8,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés