hirdetés
hirdetés
2022. október. 01., szombat - Malvin.
hirdetés

Meggátolhatja a Parkinson-kór kialakulását egy újonnan felfedezett peptid

A Barcelona és a Zaragoza Egyetem kutatói a Nature Communications hasábjain számoltak be arról, hogy egy olyan endogén humán peptidre bukkantak, amely képes a Parkinson-kór kialakulásában és súlyosbodásában komoly szerepet játszó alfa-szinuklein oligopeptidek aggregációjának megakadályozására.

hirdetés

Az LL-37 peptid erősen és specifikusan kötődik az oligomerekhez, ami azért különleges, mert eddig nem sikerült ilyen molekulát találni, és mint a vizsgálatokból kiderült, már igen alacsony koncentrációban képes neuroprotektív hatását kifejteni.

Az LL-37 természetes módon képződik az agyban és a belekben, vagyis ott, ahol Parkinson-kórban az alfa-szinuklein aggregáció megtörténik. Ez arra utal, hogy a peptid képződése a szervezet természetes védekező reakciója nem csak a Parkinson-kórral, hanem több más alfa-szinuklein eredetű neurológiai rendellenességgel szemben.

A kutatók szerint az újonnan leírt molekula valószínűleg diagnosztikai célokra is használható lesz.

Forrás: Jaime Santos et al, α-Helical peptidic scaffolds to target α-synuclein toxic species with nanomolar affinity, Nature Communications (2021).

Forrás: 123RF Stock fotó-archív
Forrás: 123RF Stock fotó-archív

 

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés