hirdetés
hirdetés

Mágneses robot mint potenciális gyógyszerszállító

A jövőben külső mágneses térrel irányított, elasztikus polimer alapú millirobotok könnyíthetik a minimál invazív orvosi beavatkozásokat, és kaphatnak szerepet a hatóanyag-szállításban.

hirdetés

Stuttgartban a Max Planck Intézet kutatói olyan miniatűr robotot fejlesztettek ki, ami a jövőben akár a gyógyszerszállításban vagy a minimál invazív orvosi beavatkozásoknál is alkalmazható lehet.

Csúszik, ugrik, úszik vagy lebeg, ha kell

A XXI. században a robotok kifejlesztése már nem világszenzáció. Azonban az a típusú ún. millirobot, amiről a Nature hasábjain számoltak be, „intelligensebb”, mint a korábbiak.

A robot mindössze négymilliméteres nagyságú, négyszögletű, és sík, akár egy kis papírlapocska. A korábban megszokott fémes vagy műanyag alapú robotokkal szemben ez a robot puha, elasztikus polimerből készült. A készítés során apró mágnesszemcséket ágyaztak a polimerrétegébe, hogy az külső mágneses tér segítségével tetszőlegesen deformálható, mozgatható és irányítható legyen. 

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_kong1975'>kong1975 / 123RF Stock fotó</a>

A speciális robot megalkotói a természetből merítettek ihletet, és a tervezésnél többek között a medúza és a hernyó tulajdonságait, mozgásformáit is figyelembe vették. A megalkotott elasztikus robot könnyen képes változtatni az alakján és a mozgásformáján, így nem jelent számára akadályt, ha „falnak” ütközik. Csúszni, úszni, lebegni, sőt ugrani is képes. Emellett, fel tud venni bizonyos tárgyakat, majd azokat a kívánt helyre juttatást követően le tudja helyezni.

Bárhová eljuthat a szervezeten belül

A robot képes a nem-newtoni folyadékokban (pl. vér) és a sejtes elemeket tartalmazó struktúrákban is mozogni. Így – mint azt a robot megalkotói megálmodták – az intelligens, kívülről irányítható eszköz alkalmas lehet minimál invazív beavatkozásokra, amely során a páciens lenyeli az apró robotot, vagy akár azt a bőrön át ejtett apró lyukon át juttatják a szervezetébe, azon belül pedig a kívánt helyre. Továbbá, az eszköz használható lehet bizonyos hatóanyagok adott helyre való célzott eljuttatására is.

A kutatók a jövőben az elasztikus, mágnesesen irányított robot méretének szubmilliméteres tartományba szorítását, majd orvosi alkalmazások tesztelését tervezik.

 

Forrás:

Nature

Dr. B.L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés