hirdetés
hirdetés

Légitaxi baktériumoknak

Az egészségügyi szervezetek mindeddig alábecsülték a rovarok szerepét, amikor a járványok okait vizsgálták, pedig azok baktériumok százezreit szállítják, írja az MNO.

hirdetés

A napokban jelent meg egy tanulmány a Scientific Reports című lapban, melynek az MNO szerint az a tanulsága, hogy mind a házilegyek, mind a dongólegyek több száz fajta baktériumot hordoznak a testükön, főleg a lábaikon és a szárnyaikon, amelyek jelentős része káros az emberi egészségre. A tanulmány szerzői ezért arra a következtetésre jutottak, hogy az egészségügyi szervezetek mindeddig alábecsülték a rovarok szerepét, amikor a járványok okait vizsgálták. 

Stephan Schuster, a kutatás egyik résztvevője azt nyilatkozta: a baktériumok légi taxiként használják a legyeket. A rovarok minden egyes lépése nyomán apró baktériumtelepek létesülnek, és ha a felszín alkalmas a túlélésre, akkor a kórokozók szaporodni kezdenek.

A kutatók 116 legyet vizsgáltak, amelyekn több mint hatszázféle kórokozót találtak. Tizenöt légyről az is kiderült, hogy a Helicobacter pylori baktériumot hordozzák. Ez a kórokozó elősegíti a gyomorfekély és a gyomorrák kialakulását. A kutatók most azt tervezik, hogy apró baktériumgyűjtő drónokként használják majd a legyeket, velük gyűjtetve be egy adott terület baktériummintáját.

(forrás: MNO)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés