hirdetés
hirdetés
2020. június. 05., péntek - Fatime.
hirdetés

Kutatók éjszakája: több mint 2000 ingyenes program

Több mint kétezer ingyenes program várja az érdeklődőket a Kutatók éjszakáján, pénteken országszerte, csaknem 200 helyszínen.

hirdetés

Magyarországon több mint 48 településen csaknem száz intézmény csatlakozott az idei egész napos programsorozathoz, mondta el a rendezvényről tartott hétfői sajtótájékoztatón Kardon Béla, az RCISD Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont tudományos igazgatója.

Jakab Roland, az Ericsson Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: immár hetedik alkalommal rendezik meg az Ericsson Science Parkjában a rendezvényt, amely minden évben valamivel többet mutat meg a magyar tudományos életből és az elért eredményekből.

Grasselli Norbert, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy az eseményen sok más mellett bemutatják a kft. gondozásában létrehozott Flike drónbiciklit, amelynek virtuális világát élőben is kipróbálhatják az érdeklődők.

Kitárulnak a Debreceni Egyetem kapui

Kitárulnak a Debreceni Egyetem (DE) kapui pénteken a kutatók éjszakáján: rekordszámú, több mint 60 egyetemi intézet, tanszék és kutatócsoport mutatkozik be a programban, amelyhez immár tizedik alkalommal csatlakozik az intézmény, közölte a DE tudományos rektorhelyettese hétfőn sajtótájékoztatón.

Csernoch László szerint a Debreceni Egyetem azért kapcsolódott be kilenc évvel ezelőtt a programokba, hogy ráirányítsa a fiatalok figyelmét: a tudomány egyszerű, könnyen megérthető, ha odafigyelünk rá, a tudomány együtt él velünk. Varga Zsolt, a DE tudományos igazgatója hozzátette: a kutatók éjszakája fontos eszköze a kutatói életpályamodell népszerűsítésének.

Az idén mintegy kilencven programmal várják főként a középiskolásokat, hogy láthassák: a kutatóhely, az egyetem nem elefántcsonttorony, hanem mindenki számára elérhető hely, mondta az igazgató. Mándy Zsuzsa főszervező a programok közül kiemelte a látványos kémiai kísérleteket, a fizikusok szélcsatornáját és folyóvizes laborját, a matematikai játszóházat, a növényi lombikbébiket és az egyetemi könyvtár titkos, látogatóktól egyébként elzárt részlegét, ahol több száz éves kötetek között sétálhatnak majd a látogatók. Újdonságként GPS-szel lehet majd kincset keresni egy virtuális labirintusban, és akár közös szelfit készíteni az ördöngös Hatvanival, a 18. században élt nagy polihisztorral, a Református Kollégium egykori professzorával.

Kiállítás, táncház, előadások Szombathelyen

 Több mint ötven progammal várják az érdeklődőket szepetember 30-án pénteken a Kutatók éjszakáján a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában. Egyebek között Leonardo da Vinci működő modelljeiből látható makettkiállítás, de bepillantást nyerhetnek az érdeklődők például az ikonfestészet rejtelmeibe is. Megfigyelhetnek egy ipari robotot működés közben az egyetem új műszaki karának pneumatikai és hidraulikai laboratóriumában, egy számítástechnikai laboratóriumban pedig az android operációs rendszerrel rendelkező mobiltelefonok és tabletek működéséről és alkamazhatóságáról bővíthetik ismereteiket a résztvevők.

Mások látványos biológiai és fizikai kísérletekbe kapcsolódhatnak be, vagy az állatok világáról tudhatnak meg újabb érdekességeket, a csillagászat iránt érdeklődet szinte egész éjszaka várják az égbolt közös fürkészésére az egyetem saját csillagvizsgálójában. A Pécsi Tudomány Egyetem Szombathelyi Képzési Központjában rendhagyó anatómia órára várják az érdeklődőket, amelyen a mozgás szervrendszerét mutatják be, de láthatnak egyebek között mentési, újraélesztési bemutatót, hallhatnak előadást drogprevencióról, egészségvédelemről, családtervezésről,  csecsemőgondozásról is.

Külön programokkal fordulnak az idősek felé, akik az Idősek Akadémiája keretében az általuk igénybe vehető szociális szolgáltatásokról,  az időskori öngondoskodás speciális formáiról, a szűrővizsgálatok fontosságáról, az időskori csontritkulásról is hallhatnak előadásokat. A Szombathelyi Kétárban a mikrokozmosz és a makrokozmosz titkait veszik górcső alá, egy előadás például az emberiség történelmének azzal a szakaszával foglalkozik, amikor rájöttünk, hogy mekkora is körülöttünk a világ.

Az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumának munkatársa arról beszél majd, hogy hat fizikai paraméter alapján akár milliárd évekre is előre láthatnak a csillagászok az időben és egyre nagyobb biztonsággal jósolhatják meg az univerzum történéseit. Egy másik progamban viszont azon tűnődhetnek el a résztvevők, hogy vajon mitől látunk valamit szépnek.

Mintegy kétszázötven program Szegeden és Hódmezővásárhelyen

Mintegy kétszázötven változatos és izgalmas tudományos program várja az érdeklődőket Szegeden és Hódmezővásárhelyen pénteken, délutántól éjfélig a Kutatók éjszakáján. A Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) egyre több fiatal kutató mutatja be szakterületét, és bár az események többsége a természettudományokhoz kapcsolódik, szó lesz az egészségtudományról, az irodalomról, a régészetről, a nyelvtudományokról, a művészetekről és a gazdaság világáról is.

Tartanak lézeres lövészetet, geoládakeresést, az érdeklődők megtanulhatják, hogyan kápráztathatják el barátaikat lézershow-val otthon, és szerveznek előadást a tudatmódosító növényekről is. Aki szeretné, megismerheti a génsebészet tudományát, ragaszthat csontvázat, játszhat Lego-robotokkal, megnézhet egy 3D nyomtatót, ismerkedhet a bogárgyűjteménnyel, és hallhat meglepő tényeket a patkányokról.

A Tanulmányi és Információs Központ falára térképek kerülnek fényfestéssel, izgalmas történelmi előadásokat hallhat a közönség a pozsonyi csatától kezdve a keresztény milíciáig; tartanak előadást a cybertér veszélyeiről az adatvédelem fontosságát és a zsarolóprogramokat is bemutatva, és a városba érkezik egy fizikabusz is.

Irodalmi előadások hangzanak el írók naplói alapján, az egyetem oktatói bemutatják a szegedi ö-ző nyelvjárással és a pletykákkal kapcsolatos kutatásaikat, de a látogatók képet alkothatnak arról is, milyen volt a divat a népvándorlás korában.

Hódmezővásárhelyen az SZTE mezőgazdasági karán a látogatók a többi közt elsajátíthatják a dísznövény-szaporítás alapvető fogásait, valamint növény- és rovarismereti teszten tehetik próbára tudásukat. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. szegedi biotechnológiai központjában "munka" közben mutatják be az olajfaló baktériumokat és az áramtermelő mikrobákat.

Az MTA Szegedi Biológai Kutatóközpontjában a fénnyel készített és mozgatott mikrogépekkel, valamint az embert is érintő betegségek modellezési lehetőségeivel is megismerkedhetnek az érdeklődők. Az Országos Vérellátó Szolgálat szegedi központjában egy különleges utazáson kiderül, hogyan lesz a levett vérből életet mentő készítmény, de szó esik majd az őssejtdonációról és a szervdonációról is.

A programok közül néhány angol és német nyelvű, egy részük pedig előzetes regisztrációhoz kötött, mert a program helyszíne korlátozott befogadóképességű.

A teljes program

 

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés