hirdetés
hirdetés
2023. január. 30., hétfő - Martina, Gerda.
hirdetés

Közelebb a hazai koronavírus vakcinához

A Magyar Közlöny alapján a kormány 2030/2020 (XII. 29.) határozata nyomán a Debreceni Egyetem a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve megbízást kapott az új típusú koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésére.

hirdetés

A fejlesztéshez 

  • 1,63 milliárd forint többletforrás biztosít a kormány a Debreceni Egyetem javára, és
  • 369,97 millió forintot kap a Nemzeti Népegészségügyi Központ az idei költségvetésből.

Májusban írt alá együttműködési megállapodást a két intézmény a vakcina fejlesztésére. Az Emmi májusi közleménye szerint akkor még úgy számoltak, hogy októberben elindulhat a vakcina kisszériás gyártása, emlékeztet a Telex.

A kutatás első fázisában először kiválasztották azokat a vírustörzseket, amelyeket fel kell használni a fejlesztés során, majd tesztelték azokat a sejtkultúrákat, amelyek a leginkább alkalmasak a vakcina kifejlesztéséhez. Ezután hatékonyságvizsgálatokat végeztek, majd megkezdődtek az állatkísérletek. Az Index cikke szerint jelenleg ebben a fázisban tartanak tartanak, és úgy tudják, hogy a tervek szerint legkésőbb egy éven belül eljuthat a vakcina az előrehozott törzskönyvezésig.

A Nemzeti Oltóanyaggyárról és a hazai vakcinagyártás fontosságáról Pozsgay Csilla egyetemi docens, az OGYÉI előző főigazgatója nyilatkozott korábban részletesen a Pharmaonline.hu és a MarketingPirula gyógyszeripari híroldalakon. Elmondása szerint Magyarországon közel 100 évig, a 1990-es évekig gyártottak humán oltóanyagot. A privatizáció, amely a gyógyszeripart is jelentősen érintette, nagyrészt felszámolta ezt a tevékenységet.

MÁRA MAGYARORSZÁGON A FLUART Kft. RÉVÉN CSUPÁN AZ INFLUENZAVAKCINA GYÁRTÁSA MARADT MEG, HAZÁNK ÍGY A TÖBBI VÉDŐOLTÁSBÓL BEHOZATALRA SZORUL.

Ennek következtében előfordult már vakcinahiány, például a BCG, tífusz, tetanusz, meningococcus, kanyaró elleni oltóanyag ellátása akadozott a külföldi beszállítók részéről. Érzékelve az ismétlődő hiányhelyzetek okozta nyomást, 2018 márciusában a kormány úgy határozott, hogy Nemzeti Oltóanyaggyárat hoz létre Debrecenben, írja a lap.

(forrás: Telex, Index)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés