hirdetés
hirdetés
2022. június. 29., szerda - Péter, Pál.
hirdetés

Komoly kockázat a magzat számára

Agykárosító hatással bír a magzat számára, ha édesanyja kannabiszt fogyaszt a várandósság idején, írja az OTSZ Online.

hirdetés

A kannabiszt fogyasztó várandósok újszülöttjei körében gyakoribbak a strukturális agyi eltérések és a következményes, hosszabb távú mentális károsodások – írja az otszonline.hu. A fenti következtetéssel zárult egy vizsgálat, melynek eredményeit a hollandiai Erasmus Egyetem kutatói a közelmúltban hozták nyilvánosságra a Biological Psychiatry című lapban. A szerzők adatai szerint a nők körülbelül 2−13 százaléka fogyaszt kannabiszt terhessége alatt.

A korábbi kutatások azt jelezték, hogy a marihuánát használó anyák gyermekei körében később gyakoribbak a magatartási és mentális problémák. Egyelőre azonban nem tisztázott, hogy a kannabisz milyen módon befolyásolja a magzat agyának szerkezetét, ezért a dr. Hanan El Marroun által vezetett munkacsoport elsősorban e kérdés megválaszolását tűzte maga elé.

„Vizsgálatunk jelentőségét az adja, hogy a várandósok körében viszonylag nagy a kannabiszhasználat aránya, ugyanakkor keveset tudunk a terhesség alatti kannabiszfogyasztás potenciális egészségi következményeiről, ezen belül arról, hogy a kannabisz miként befolyásolja az agy fejlődését és ennek a későbbiekben milyen konzekvenciái lehetnek – mondja dr. El Marroun. − Ha megértjük, hogy ilyenkor milyen folyamatok mennek végbe az agyban, akkor a kannabiszexpozícióval érintett gyermekek fejlődéséről is többet tudunk majd.”

A folytatásért kattintson az OTSZ Online-ra.

(forrás: OTSZ Online)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés