hirdetés
hirdetés

Klinikai gyógyszervizsgálatok: évente 90 milliárd

A Magyarországon végzett klinikai vizsgálatok évente átlagosan 90 milliárd forint értéket adnak a gazdaságnak, a teljes kutatás fejlesztési (k+f) tevékenység 19 százalékát a gyógyszeripar adja.

hirdetés

A vizsgálatok 34-38 milliárd forint adóbevételt hoznak a különböző adónemeken keresztül, az intézmények és a vizsgálók bevételei pedig 30 milliárd forint jövedelmet teremtenek, közölte a klinikai gyógyszervizsgálatok május 20-i világnapja alkalmából a Synexus Magyarország Kft. az MTI-vel. A közlemény szerint a klinikai gyógyszervizsgálatok során a páciensek részére ingyenesen rendelkezésre bocsátott gyógyszerek a költségvetés kiadásait csökkentik, és ennek hatása ugyancsak milliárdokban mérhető. A klinikai gyógyszervizsgálatok több ezer orvos és szakember foglalkoztatásához járulnak hozzá, így a munkahelymegtartó és a kivándorlást csökkentő szerepük is jelentős.

Magyarországon évente 20 ezer ember vállalkozik arra, hogy elsőként próbáljon ki egy új, forgalomba még nem került készítményt, amiből aztán törzskönyvezett gyógyszer lehet. A közlemény szerint a magyarok nyitottságát mutatja, hogy népességarányosan ezzel a számmal Európa élvonalába tartoznak, a vizsgálatok száma alapján a 10., míg a lakosság arányait nézve a 4. helyen.

Az elemzés szerint azonban nemcsak a magyarok nyitottsága, a klinikai kutatásokban résztvevő szakemberek tudása is hozzájárul az eredményekhez. Sok jó szakember dolgozik Magyarországon, ahol sok kiváló vizsgálati centrum is van, egyrészt az állami-, másrészt a magánszférában működő egészségügyi intézményekben, mutatott rá Nagy Károly, a Synexus vizsgálatvezető főorvosa, aki harminc éve foglalkozik klinikai kutatásokkal. Közölte, a gyógyszerfejlesztés soklépcsős folyamat: nagyságrendileg 10 ezer molekulából nagyjából 250 tesztvegyület jut el a laboratóriumi és állatkísérletekig, kevesebb, mint 5 válik a humán klinikai vizsgálatok részévé és szerencsés esetben talán 1-ből lesz végül törzskönyvezett gyógyszer.

A Synexus a világ egyik legnagyobb klinikai gyógyszervizsgálatokra szakosodott járóbeteg-ellátó hálózata, amelyet 1992-ben alapítottak Nagy-Britanniában. Nemzetközi hálózata mára 4 kontinensre terjed ki: az Egyesült Államoktól kezdve, Afrikán, Ázsián át Európáig, ahol Nagy-Britannián kívül Németországban, Lengyelországban, Bulgáriában, Ukrajnában, Romániában van jelen. Magyarországon a budapesti intézményben 1998 óta zajlanak gyógyszervizsgálatok. A hálózatnak Budapesten kívül Gyulán, Debrecenben és Zalaegerszegen is működik vizsgálóközpontja.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés