hirdetés
hirdetés
2022. január. 22., szombat - Vince, Artúr.
hirdetés

Kismolekulás hatóanyag a SUMO1 onkogén fehérje ellen

Az Indiana University School of Medicine kutatói a Science Translational Medicine folyóiratban számoltak be áttörésükről, mely szerint sikerült olyan kismolekulás hatóanyagot találniuk, melynek célpontja a korábban “gyógyszerezhetetlennek” tartott SUMO1 onkogén fehérje.

A SUMO1-ről 2014 óta bizonyított, hogy bizonyos rákbetegségeknél a sejtciklus vezérlésével tumorok képződését segíti elő. A fejlesztés során a kutatók egy olyan, csaknem 1600 vegyületet tartalmazó hatóanyag-adatbázisból indultak ki, amelyek tagjai kapcsolatba hozhatók voltak fehérjék degradációjával. Találtak is egy CPD1 jelű, alkalmasnak tűnő jelöltek, ezt fejlesztették tovább, és a HB007-re keresztelt hatóanyaggal állatkísérleteket végeztek.

Az eredmények szerint a készítmény képes volt visszaszorítani emlő-, tüdő- és vastagbéltumorok növekedését, valamint növelte az állatok túlélését.

A kutatók szerint fejlesztésük a rákos megbetegedések elleni küzdelem új módszereit nyithatja meg a tudomány előtt, olyannyira, hogy a vizsgálatban részt vevő két kutató azóta már egy startup céget is alapított.

Forrás: Anita C. Bellail et al, Ubiquitination and degradation of SUMO1 by small-molecule degraders extends survival of mice with patient-derived tumors, Science Translational Medicine (2021).

Fotó: 123rf-archív
Fotó: 123rf-archív

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés