hirdetés
hirdetés

Kevesebb alvás, magasabb gyermekkori diabétesz-rizikó

A kisiskolások naponta alvással töltött ideje és a cukorbetegség diagnosztikai markerei között inverz kapcsolat áll fenn.

hirdetés

A 2-es típusú cukorbetegség „járványszerű” terjedését jól példázza az, hogy – a legújabb becslések szerint – az Amerikai Egyesült Államokban minden harmadik embernél kialakul diabétesz valamikor az élete során. A statisztikák alapján egyre gyakoribb, hogy a cukoranyagcsere zavara már gyermekkorban jelentkezik. Úgy tűnik, hogy a betegség kialakulásához különféle környezeti tényezők, így például az alvás(hiány) is hozzájárulhatnak.

A napi alvásidő és a cukorbetegség markerei közti kapcsolat felderítése

Angliai kutatók 4525 gyermek (9 és 10 évesek) bevonásával vizsgálták a naponta alvással töltött idő, illetve a cukorbetegség diagnosztikai markerei közötti kapcsolatot. Eredményeikről a Pediatrics folyóiratban számoltak be.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_yanlev'>yanlev / 123RF Stock fotó</a>
Forrás: 123 rf.com

A gyermekek testtömegét, magasságát, vérnyomását és a test zsírtartalmával is összefüggésben lévő bioimpedanciát minden esetben megmérték. Vérmintákból határozták meg a glükóz-szintet, a lipidprofilt, a HbA1c értéket, illetve az inzulin-szintet. Az alvásidőkről a gyermekek maguk számoltak be – egy tipikus iskolai napot tekintve, a jellemző ébredési és lefekvési időpontokat megadva. A gyermekek által megadott értékeket a gyermekek egy csoportjánál accelerométer alapú alváskövetővel is ellenőrizték.

Lineáris regressziós alapú modellel, a nem, az életkor, az etnikumhoz tartozás, a gyermekre jellemző szociális és gazdasági tényezők, valamint a gyermekek által látogatott iskola figyelembe vételével korrigálták az adatokat.

Ha kevesebbet alszik a kisiskolás, nagyobb eséllyel lesz cukorbeteg

A vizsgálatból kiderült, hogy a gyerekek átlagosan napi 10,5 órát töltenek alvással. Ezt az adatot az USA-beli Járványügyi Szervezet, a CDC által 6 és 12 év közötti gyermekekre vonatkozóan iránymutatóul megadott optimális, 9–12 órás alvásidővel összevetve, elfogadhatónak tűnik a vizsgálatba bevont gyermekek alvásideje. Árnyalja a képet az, hogy a 10,5 óra átlagérték. Mint a vizsgálatból kiderül, a rövidebb alvásidő magasabb testzsírtartalommal hozható kapcsolatba, ahogy erre már korábbi tanulmányok is rámutattak. Emellett, jelen vizsgálat eredményei elsőként világítanak rá arra az inverz korrelációra, ami az alvásidő, illetve az inzulin-szint, vércukorszint között áll fenn: már az 1 órával rövidebb átlagos alvásidő is szignifikánsan emeli a 2-es típusú cukorbetegség rizikóját az iskoláskorúak körében.

Napi fél órával több alvás is javít az állapoton

Bebizonyosodott az is, hogy az alvásidő minimális, mindössze napi 30 perccel való meghosszabbítása is pozitív hozadékkal jár, és a testtömegindex (BMI) 0,1-del való csökkenésében, illetve ezzel összefüggésben az inzulin-rezisztencia csökkenésében ölthet testet.

„Az alvásidő meghosszabbítása egyszerű megoldást kínál a testzsírtartalom csökkentésére és a 2-es típusú cukorbetegség rizikójának már fiatal kortól való mérséklésére” – foglalja össze az eredményeket a kutatást vezető Cristopher G. Owen professzor.

 

(Forrás: MNT)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés