hirdetés
hirdetés
2022. november. 28., hétfő - Stefánia.
hirdetés

Két új vizsgálati vakcina Epstein-Barr vírus ellen

A Sanofi kutatói a Science Translational Medicines folyóiratban megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy állati modellszervezetekben két új vizsgálati vakcinájuk is antitestválaszt váltott ki az Epstein-Barr vírus ellen.

hirdetés

Az oltóanyagok olyan nanorészecskéken alapulnak, amelyek azt a négy glikoproteint célozzák, amelyek a vírus B-sejtekbe és epiteliális sejtekbe történő bejutásához szükségesek. A preklinikai vizsgálatok során a vakcinákat egereken, vadászgörényeken, majd főemlősökön is kipróbálták, és az eredmények szerint az oltóanyagok sikeresnek bizonyultak az immunválasz kiváltásában.

Egy későbbi vizsgálatban emberi immunrendszert modellező egerek nagy elemszámú csoportját oltották be. Az állatokat relatíve hosszú ideig hagyták növekedni, majd megvizsgálták állapotukat. Egyetlen állatnál sem alakult ki az EBV-fertőzésre jellemző semmilyen következmény, és csupán egyetlen példánynál figyeltek meg kimutatható virémiát.

Forrás: Chih-Jen Wei et al, A bivalent Epstein-Barr virus vaccine induces neutralizing antibodies that block infection and confer immunity in humanized mice, Science Translational Medicine (2022).

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés