hirdetés
hirdetés
2021. április. 13., kedd - Ida.
hirdetés

Jó eredményeket mutatott a pszilocibin a fázis I vizsgálatok során

Angliában végzett fázis I klinikai vizsgálatok során jó eredményeket mutatott a depresszió kezelésére szánt pszilocibin.

hirdetés

A King’s College London és a Compass Pathways vállalat az American College of Neuropsychopharmacology éves közgyűlésén hozta nyilvánosságra a pszilocibinnel folytatott fázis I klinikai vizsgálat eredményeit, melyek szerint a hatóanyag biztonságosnak bizonyult.

A klinikai vizsgálat részletes ismertetése és eredményei az alábbi linken érhetők el: The Safety and Efficacy of Psilocybin in Participants With Treatment Resistant Depression (P-TRD).

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

A pszilocibin a pszichoaktív szerként, kábítószerként is használt varázsgombák hatóanyaga, amelynek alkalmazhatóságát terápiarezisztens depresszióban vizsgálták az NCT03775200 klinikai vizsgálatban. Mivel a vizsgálat még igen korai szakaszban van (fázis I), most csak a hatóanyag biztonságosságát tesztelték: a kettős-vak vizsgálatban 89 beteg kapott 10 vagy 25 mg-os dózist, illetve placebót, majd a betegeket az utánkövetés során 12 héten keresztül megfigyelés alá vonták. Ehhez terápiás csoportüléseket alkalmaztak, ahol 1-6 beteg jelent meg, illetve négyszemközti beszélgetéseket is lefolytattak, ahol egy terapeutával konzultáltak a résztvevők.

Az eredmények szerint a betegek nem tapasztaltak súlyos mellékhatást, és az enyhébb mellékhatások is pszichedelikus természetűek voltak. A pszilocibin alkalmazása során nem figyelték meg sem a kognitív funkciók, sem az emocionális reakciók változását. Ebből a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy érdemes tovább vizsgálni a hatóanyagot a krónikus, terápiarezisztens depresszió kezelésében, mivel hasznos lehet olyan betegeknél, akiknél a korábbi kezelések nem értek el kedvező hatást.

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés