hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Implantátum opoid tartalmú fájdalomcsillapítók helyett

Olyan kisméretű, puha és rugalmas implantátumot fejlesztett ki egy kutatócsoport, amely gyógyszerek nélkül is enyhíti a fájdalmat, derül ki a Házipatika beszámolójából.

hirdetés

Ez az első olyan jellegű eszköz, amely az opioidok és más, erős függőséget okozó hatóanyagok alternatíváját jelentheti – írja a Házipatika.

A Northwestern Egyetem kutatócsoportja által kifejlesztett biokompatibilis, vízben oldódó eszköz úgy működik, hogy lágyan az idegek köré tekeredik, majd célzott hűtéssel elzsibbasztja az idegeket és blokkolja az agyba induló fájdalomjeleket. Egy külső pumpa lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy távolról aktiválja az eszközt, és növelje vagy csökkentse hatásának intenzitását. Miután már nincs szükség, természetes módon felszívódik, így nem kell műtéti úton eltávolítani.

A kutatók úgy vélik, hogy az eszköz leginkább a rutinműtéteken vagy amputáción átesett betegek számára lesz értékes, mert náluk általában szükség van a műtét utáni gyógyszeres kezelésre. A sebészek a műtét során ültethetnék be az eszközt, hogy segítsen kezelni a beteg posztoperatív fájdalmát.

(forrás: Házipatika)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés