hirdetés
hirdetés
2022. május. 20., péntek - Bernát, Felícia.
hirdetés

Implantátum az immunterápiás gyógyszerek mellékhatások nélküli adagolásához

Tripla negatív mellrák kezelésében tesztelik az a rizsszemnél is kisebb implantátumot, mely egyenesen a tumorba ültetve folyamatosan bocsátja ki az immunterápiás hatóanyagot, így a várakozások szerint nagy mértékben képes lehet csökkenteni a rákellenes szerek nemkívánatos hatásait.

hirdetés

A Houston Egyetem kutatója, Alessandro Grattoni fejlesztése az a kis méretű eszköz (NDES – nanofluidic drug-eluting seed), mely az emlőrákos tumorba ültetve képes a gyógyszer folyamatos adagolására, így szükségtelenné teszi egyrészt azt, hogy a betegnek többször is intravénás kezelésre a kórházba kellje utaznia, másrészt mivel közvetlenül a tumorba, és nem szisztémásan adagolja a szert, jelentősen csökkenti a gyógyszer nemkívánatos hatásait. Az eszközről a Houston Egyetem kutatócsoportja a Journal of Controlled Release folyóiratban jelentetett meg cikket, mely az alábbi linken érhető el: Corrine Ying Xuan Chua et al, Nanofluidic drug-eluting seed for sustained intratumoral immunotherapy in triple negative breast cancer, Journal of Controlled Release (2018). DOI: 10.1016/j.jconrel.2018.06.035.

Grattoni kutatócsoportján kívül többen is próbálkoztak már hasonló eszköz létrehozásával, ám ebben az eszközben az a különleges, hogy egyetlen egyszerű sebészeti beavatkozása van csak szükség az NDES behelyezéséhez, viszont nagyon hosszú időn keresztül képes adagolni a gyógyszert úgy, hogy közben állandóan tartja a gyógyszer hatásos koncentrációját. Ezzel ellentétben a többi, még csak preklinikai vagy klinikai vizsgálati fázisban tartó intratumorális bejuttatási módszer többszörös injekciózást vagy invazív sebészeti eljárást követel meg. A gyógyszer egyszeri dózisként történő tumorba injektálása nem túl hatásos, mivel a hatóanyagnak csak egy része marad a daganatban.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Az implantátum folyamatosan, egyenlő folyadékárammal bocsátja ki a gyógyszert, míg a teljes mennyiség ki nem fogy a nanokapszulából. Állatkísérletekben már sikerült kimutatni, hogy az intratumorális bejuttatási mód hatásossága megegyezik a szisztémás immunterápia hatásosságával, viszont számottevő különbség volt a kezelés során jelentkező mellékhatások gyakoriságában és intenzitásában. Pontosabban fogalmazva a nanokapszula alkalmazásával a nemkívánatos hatások teljesen eltűntek, ami még a kutatókat is meglepte. A kutatás következő fázisa (még szintén egér szervezetben) a besugárzásos terápiával kombinációban történő alkalmazás tanulmányozása lesz annak megfigyelésére, hogy a nanokapszulás hatóanyag-bejuttatás hatásossága felülmúlja-e a szisztémás adagolásét. Grattoni reményét fejezte ki, hogy az eszköz már három éven belül elérhetővé válik a betegek számára.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés