hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 03., hétfő - Hermina.
hirdetés

Jöhet a házi méhnyakrákszűrés?

Az OTSZ Online szerint remény van arra, hogy néhány éven belül otthon is könnyen elvégezhető teszt kerülhet forgalomba az esetleges méhnyakrák felismerésére.

hirdetés

A National Cancer Research Institute (NCRI) konferenciáján, 2019. novemberében Glasgow-ban ismertették annak a nagy média-érdeklődést kiváltó vizsgálatnak az eredményét, melynek során az invazív méhnyakrák nagy kockázatával járó rákelőző állapotokat (a 3-as stádiumban lévő, vagy annál előrehaladottabb cervikális intraepitheliális neopláziát, CIN3+-t) a nők által otthonukban gyűjtött vizeletmintáikból és saját maguktól vett hüvelyváladékokból is sikerült nagy bizonyossággal kimutatni. Az S5 nevű otthoni teszt segítségével a rákkal összefüggésbe hozható humán papillomavírus (HPV) négy típusa és az EPB41L3 (erithrocyte membran protein band 4.1 like3) humán gén mutatható ki az otthon gyűjtött vizelet- és hüvelyváladék mintákban.

A vizsgálatba olyan nőket vettek be, akiknél kolposzkópia történt abnormális citológia, vagy pozitív HPV eredmény miatt. A nőktől otthonukban saját maguk által gyűjtött szabványos vizeletmintát, és saját maguk által levett két hüvelykenetet kértek. A 600 résztvevőtől 600 hüvelykenet és 503 vizeletminta érkezett be, melyeket S5 teszttel vizsgálták és az eredményeket a BD Onclarity HPV Assay-el végzett vizsgálat eredményeivel hasonlították össze

Az S5 classifier jól teljesített , mind a HPV vizsgálattal kiegészítve, mind anélkül is alkalmas volt arra, hogy a vizelet és a hüvelykenet minták alapján elkülönítse azokat a hölgyeket, akiknek nem volt precarcinomás léziójuk azoktól, akik CIN3-as vagy magasabb fokú lézióval rendelkeztek, írja a lap.

(forrás: otszonline.hu )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés