hirdetés
hirdetés
2021. július. 28., szerda - Szabolcs.
hirdetés

Hátrányt szenvednek a klinikai vizsgálatok a járvány miatt

A koronavírus-járvány számos, potenciálisan életmentő gyógyszer klinikai kísérleti fázisát csúsztatta el határozatlan ideig, így azok lényegesen később fognak a piacra kerülni az eredeti terveknél, írja a Liner.

Még a járvány egészen korai szakaszában számos biotechnológiai és gyógyszeripari vállalat ideiglenesen felhagyott az új gyógyszerek klinikai kísérleteivel annak érdekében, hogy az orvosok és a kórházak a teljes, osztatlan figyelmüket a koronavírus-fertőzött betegekre tudják fordítani.

Más, hasonló vállalatok pedig a koronavírus elleni gyógyszer vagy védőoltás kutatása miatt hagytak fel ideiglenesen az egyéb gyógyszertesztekkel. Még márciusban többek között az Eli Lilly, a Pfizer és a Bristol Myers Squibb is jelezte, hogy a járvánnyal kapcsolatos kutatások miatt késleltetik a gyógyszerek kísérleteit.

A szakértők szerint habár számos gyógyszergyár azóta újrakezdte a kísérleteket, a késlekedés hatása egyelőre felmérhetetlen. Az egyik ilyen, szinte biztosra vehető hatás az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságnál (FDA) lesz, ugyanis elképzelhető, hogy kifejezetten nagy aktivitás várható a hatóságon belül, mivel akár többen, egyszerre kérvényezhetik a maguk gyógyszerének jóváhagyását.

Mindez azért problémás, mert egy új gyógyszer jóváhagyása nem egynapos folyamat, egy hónaptól akár egészen egy évig is tarthat, mire az FDA eldönti, elég biztonságos és hatékony-e a gyógyszer a használathoz, és vajon a gyógyszer előnyei túlnyomó többségben vannak-e a mellékhatásaihoz képest.

Maga az FDA is elismerte, hogy annyi emberi erőforrásukat lefoglalja jelenleg a koronavírus, hogy a céldátumoknak nem biztos, hogy meg tudnak felelni, írja a Liner.

(forrás: Liner)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés