hirdetés
hirdetés

Gyógyszervizsgálatok: a betegbiztonság az első

Meglehetősen sok kérdéssel jönnek a páciensek – mondja dr. Patai Valentina, a Synexus kutatásvezetője az NLCaféban. A pulmonológus főorvos évente több klinikai gyógyszervizsgálatot is vezet az egyik budapesti, klinikai kutatásokra szakosodott vizsgálóhelyen.

hirdetés

Magyarországon és világszerte jelenleg is több ezer kutatás zajlik klinikai kutatási központokban, ahova várják a jelentkezőket. Ezek működhetnek állami kórházakban, de magáncégeknél is. Az I-es vizsgálati szakasz kivételével azonban a részvétel nem jár külön díjazással.

De vajon mi késztet arra valakit, hogy ebben a folyamatban részt vegyen vizsgálati személyként? „Sokan keresik a megoldást a problémáikra” – mondja dr. Patai Valentina. „Egyre több helyre mennek el a betegek, egyre többféle gyógyszert szednek. Mást, jobb megoldást szeretnének. Ha valaki megfelel a beválasztási feltételeknek, lehet, hogy az első lesz, aki már akkor gyógyulhat az adott vizsgálati készítménytől, amikor az még nincs törzskönyvezve, és csak évek múlva lesz kapható gyógyszerként.” Sokan már annak is örülnek, ha átmenetileg javul a közérzetük, ha a tüneteik csillapodnak, és így a mindennapjaik könnyebbé válnak. Mivel egy ilyen vizsgálat egy-két, de akár öt évig is eltarthat, már ez is komoly nyereség lehet, hiszen a vizsgálati készítményt a vizsgálatban részt vevő személyeknek ingyen biztosítja a vizsgálat megbízója.

„A vizsgálatok végig szoros egészségügyi kontroll mellett zajlanak. Van, aki kimondottan azt tartja előnynek, hogy az orvos folyamatosan figyeli az általános állapotát, laboreredményeit. Ha bármikor olyasmit tapasztalunk, ami veszélyezteti a beteg egészségi állapotát, természetesen kivesszük az illetőt a vizsgálatból, biztosítjuk a legjobb ellátást, és értesítjük az etikai bizottságot és a hatóságot az eseményről.”

A gyógyszervizsgálatok engedélyeztetése szigorúan szabályozott, ezenfelül a klinikai gyógyszervizsgálatok felelősségbiztosítása védi a részt vevő betegek biztonságát. Ha a vizsgálat során kiderül, hogy a készítmény nem elég hatásos, vagy súlyosabb mellékhatások fordulnak elő, mint ami korábban ismert volt, akkor a vizsgálatot azonnal leállítják. „A betegbiztonság az első” – erősíti meg dr. Patai Valentina.

A teljes cikk

(forrás: Nők Lapja Café)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés