hirdetés
hirdetés
2020. június. 03., szerda - Klotild.
hirdetés

Gyógyszerhatékonyságot előrejelző orvosi szoftverek

Október közepén Bangkokban tartották az Átütő fejlesztések az onkológiában című konferenciát, ahol a magyar Oncompass kutatói  mutatták be speciális szoftverüket, írja a MarketingPirula.

hirdetés

Az utóbbi években forradalmi változások zajlanak a rákgyógyításban: számos ráktípusnál váltak elérhetôvé a célzottan ható készítmények, amelyekkel – ha a megfelelô páciensnek adják – jelentős állapotjavulás érhető el. Kibontakozóban van azonban egy ennél nagyobb horderejű újdonság is… Amint az ismert, ha egy mutáció valamely szervben rákot képes okozni, akkor ugyanaz a mutáció – anatómiai egységtől függetlenül – más szerveinkben is rákot okozhat. Ami azonban ennél is fontosabb, hogy egyre több, egy adott célpontra kifejlesztett, célzott szerről derül ki, hogy több daganattípusban is hatékony, amennyiben ez a célpont jelen van a tumorban. 

A célzott terápia sikerének feltétele, hogy a gyógyszert a megfelelő beteg kapja: ennek eldöntéséhez szükségesek a daganatgének elemzésén alapuló, a gyógyszerek hatékonyságát előrejelzô vizsgálatok. Ma már 125 célzott gyógyszer érhető el, amelyeket klinikai onkológus szakorvos alkalmazhat.

Csak az utóbbi néhány évben vált lehetővé, hogy a daganatokat ne csak a hagyományos kemoterápiával, hanem intelligens, célzottan ható készítményekkel és immunterápiával kezeljék. Ezek a szerek még nem érhetőek el az összes daganattípusnál, ahol viszont igen, ott gyakran gyors és jelentős javulás érhető el. Ezeket a készítményeket azért nevezik célzottnak, mert a daganat egy meghatározott molekulatípusára fejtik ki hatásukat: ezek meghibásodott fehérjék, amelyek gátlásával megvalósítható, hogy a sejtek irányító központjai felé tartó “növekedj és osztódj” parancsok ne érhessék el a sejtmagot. Vagyis megállítható a daganat további osztódása és növekedése. 

Tudnunk kell azonban, hogy a célzottan ható készítmények sem csodaszerek, hiszen nem mindenkinél hatékonyak. Ezek a gyógyszerek kizárólag abban az esetben alkalmazhatóak, ha jelen van, vagy éppen nincs jelen egy bizonyos fajta génhiba. Ahhoz, hogy ez kiderüljön, a már említett gyógyszerhatékonysági vizsgálatok elvégzésére van szükség: ezt nevezik molekuláris diagnosztikának, illetve annak egy speciális altípusának a molekuláris farmakodiagnosztikának. 

Az Oncompass Medicine erre fejlesztett ki egy speciális orvosi szoftvert, a „Realtime Oncology Treatment Calculator”-t, amelynek segítségével a kezelőorvosok a daganatos betegek számára, a daganatukban lévő egyedi génhibák alapján tudják személyre szabottan kiválasztani a legjobb, célzott kezeléseket. A hazai fejlesztésű szoftver, már az Európai Unióban regisztrált orvosi eszköz, jelenleg 1200 hatóanyagból választja ki a legindokoltabb kezeléseket 24 000 orvosbiológiai szabály alapján. Mindemellett ez a rendszer a betegek precíziós onkológiai ellátásának teljes folyamatát is támogatja, számol be a MarketingPirula.

(forrás: Marketing Pirula)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés