hirdetés
hirdetés
2021. február. 27., szombat - Ákos, Bátor.
hirdetés

Gőzerővel dolgoznak a koronavírus elleni szereken

A vírust semlegesítő, majd elpusztító gyógyszeren dolgoznak magyar kutatók, Ausztrál orvosok két régi gyógyszer hatását vizsgálták COVID-19 betegeken, az USA megkezdte a vakcinateszteket, írják a lapok.

hirdetés

A vírust semlegesíti, a megfertőződött sejteket pedig az immunrendszerhez hasonlóan elpusztítja majd a kutatók reményei szerint az új koronavírus elleni magyar fejlesztésű gyógyszer, amely néhány hétig megelőző védelmet is nyújthat. A kétkomponensű, fehérjealapú készítményen már gőzerővel dolgozik az erre a célra létrehozott konzorcium, hogy a vírusellenes szert az országon belül elő lehessen állítani legalább a hazai lakossági igényeket kielégítő mennyiségben. Minderről Kacskovics Imre, a konzorcium ötletgazdája, az ELTE Immunológiai Tanszékének vezetője beszélt a Magyar Nemzetnek.

Olyan gyógyszer létrehozása a cél, amely semlegesíti a szervezetbe került vírust és a remények szerint azokat a sejteket is elpusztítja, amelyeket a kórokozó megfertőzött. Ez utóbbi azért fontos, mert csökkenti a vírusszámot a szervezetben. Mivel pedig a molekulának viszonylag hosszú a kiürülése, akár pár hétig is képes lehet majd védelmet nyújtani a betegségtől. Ettől azonban ez még nem vakcina, mert csak úgynevezett passzív immunitást biztosít, arra nem képes felkészíteni a szervezetet, hogy maga vegye fel a harcot a kórokozó ellen.

A fejlesztendő molekula nemcsak kettős hatású, de két komponensből is áll, tehát egy fúziós fehérje – magyarázta a tanszékvezető. Az egyik elem az a fehérje (ACE2), amelyen keresztül a vírus a szervezetünkhöz kapcsolódni tud, a másik pedig egy immunglobulin, az antitest egyik alkotóeleme. Mindkettő ismert és biztonságosan használható gyógyszeralapanyag. A vírusellenes szer pontos összetételét néhány hete publikálták, mondta Kacskovics Imre, hozzátéve: „Bár tudjuk, hogy mit kell előállítani, ez egy nagyon súlyos járvány, és ilyen szert még sosem gyártott senki. Így egészen addig csak hipotézisről beszélhetünk, amíg a molekulát biztonságosan el nem kezdik gyártani és tesztelni sejteken, később állatokon és végül klinikai vizsgálatokban.”

Hatásos lehet két régi gyógyszer?

David Paterson, a Queenslandi Egyetem professzora a HáziPatika szerint azt nyilatkozta a news.com.au hírportálnak, hogy egy HIV kezelésére használt és egy malária elleni szert vizsgáltak, előbbit pedig már ausztrál pácienseken is tesztelték. Az eredmények mind pozitívak voltak, a HIV-gyógyszer hatására csökkent a betegek szervezetében a koronavírusok száma, majd teljesen el is tűnt, és a páciensek felépültek a fertőzésből.

A következő lépés egy átfogó, klinikai teszt lesz 50 kórház részvételével, az orvoscsapat ezt szeretné minél előbb megkezdeni. Mint David Paterson elmondta, azt fogják vizsgálni, hogy a két gyógyszer közül melyik hatásosabb, vagy esetleg a kettő kombinációja jelenti az igazi fegyvert a koronavírus-fertőzés ellen. A szakember hangsúlyozta, hogy még hetek, hónapok szükségesek ahhoz, hogy elegendő információt gyűjtsenek a kísérletekből.

Amerikában már tesztelik a vakcinát

Az amerikai Egészségügyi Intézetek Központja (NIH) bejelentette, hogy megkezdték az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett első vakcina tesztelését. Az első páciens hétfőn délelőtt kapta meg az oltást. A kifejlesztett ellenanyagot a klinikai teszt során 45 önként jelentkező alany kapja meg, valamennyien 18 és 55 év közötti felnőttek, akik jó egészségnek örvendenek. A kísérletek körülbelül hat hétig tartanak – írja külföldi lapértesülések alapján a ProfitLine

Közleményében a szervezet tudatta: a klinikai teszteket 45 önkéntes jelentkezőn kezdték meg. Valamennyien 18 és 55 év közötti felnőttek, akik jó egészségnek örvendenek. A kísérletek körülbelül hat hétig tartanak. Az első páciens hétfőn délelőtt kapta meg az oltást.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés