hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Fejlesztik a gyógyszertechnológiai oktatást és kutatást Debrecenben

Közel 945 millió forint uniós támogatásból költhetett olyan fejlesztésekre a Debreceni Egyetem, amelyek a gyógyszertechnológiai oktatást és kutatást szolgálják..

hirdetés

A projekt célja egy olyan műszerpark kialakítása volt, amely a Debreceni Egyetemen történő gyógyszertechnológiai oktatás és kutatás színvonalának növelését eredményezi. A beruházás által több mint 10 nagy értékű berendezés került beszerzésre. A high-tech műszerek rendelkezésre állásával az interdiszciplináris kutatások szint lépése, és többek között a gyógyszeripari oktatás-kutatás támogatása valósult meg.

A projekt legfontosabb kutatási feladata az új, a természetes vegyületekhez, valamint az azokat tartalmazó frakciókkal kompatibilis gyógyszertechnológiai anyagokhoz kapcsolódó vizsgálatok lebonyolítása volt. A vizsgálatok alkalmával sor került a bioaktív vegyületek megtisztítására, karakterizálására, gyógyszerformába formulálására is. Megvalósult továbbá a gyógyszerforma jellemzése, stabilitásának tesztelése is. Az in vitro és in vivo rendszerek segítségével a bioaktív hatóanyagot tartalmazó extraktumok, tiszta bioaktív természetes vegyületek, valamint a kész gyógyszerformák hatásának vizsgálata is megtörtént.

A projekt eredményeként olyan kutatói hálózat alakult ki, amely a beszerzett műszerparkkal megtámogatva egy egymáshoz szoros logikai sorrendben kapcsolódó horizontális kutatási irányvonalat épített ki, és amely a gyógyszerfejlesztést teljes vertikulumában átfogja. A projektből beszerzett műszerekhez kapcsolódó elméleti és gyakorlati tudás pedig beépült a gyógyszerészképzés képzési programjába.

 

A Debreceni Egyetem pályázatot nyújtott be a GINOP-2.3.3-15 kódszámú, Kutatási infrastruktúra megerősítése – nemzetköziesedés, hálózatosodás megnevezésű felhívásra. A Debreceni Egyetem több mint 944,74 millió Ft összegű vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást nyert el a GINOP-2.3.3-15-2016-00021 azonosító számú projekt megvalósítására. A projekt célja a Debreceni Egyetemen folyó gyógyszertechnológiai fejlesztésekkel kapcsolatos műszerpark fejlesztése, amely új szintre emeli a gyógyszertechnológiai kutatásokat-fejlesztéseket. A megvalósítási időszak kezdő időpontja: 2017.01.01., befejezésnek tervezett határideje pedig 2022.01.29.

(forrás: Debreceni Egyetem)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés