hirdetés
hirdetés
2022. június. 29., szerda - Péter, Pál.
hirdetés

Érkeznek a multivalens koronavírus elleni vakcinák

Az Index szerint több gyártó is kísérletezik úgynevezett multivalens koronavírus elleni vakcinával, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy egy helyett több vírusvariáns található bennük.

hirdetés

A Moderna például már a korábbi, brit variáns esetében is kifejlesztett ilyet. Ez a megközelítés pedig egyenesen az influenza elleni vakcinák világából jön. Ezek a védőoltások ugyanis szintén nem egy, hanem több vírustörzs információját tartalmazzák, konkrétan három vagy négy influenzavariáns ellen védenek. A fent említett két gyártó jelenleg az eredeti, tehát a vuhani variáns mellett az omikron-változatot tervezi egy oltásba helyezni. A harmadik lehetőség szintén az influenza elleni védekezés világából érkezik. Ez ellen a betegség ellen rutinszerűen világszerte évente oltunk, természetesen országonként eltérő gyakorisággal. Itt az Egyesült Államok vezet, ahol minden évben a lakosság legalább fele részesül influenza elleni védőoltásban. Ez a szám az Európai Unión belül jelenleg 20-25 százalék körül mozog, tagállamonként nagy vonalakban megegyező ajánlásokkal.

A negyedik lehetséges verzió pedig szintén az influenza világából érkezik, ez pedig az orrcsepp formájában beadott védőoltás lenne. Influenza ellen már most is létezik ilyen, de viszonylag szűk kör kaphatja csak meg, mivel élő vírus szükséges hozzá. Ezt pedig koronavírus esetében valószínűleg kevesen vállalnák be – írja az Index.

(forrás: Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés