hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Előrelépés a multirezisztens baktériumokkal szembeni harcban

Újabb kutatások szerint speciális grafén-oxidba tekert nanorészecskék segítségével megritkítható a kórházi fertőzések többségéért felelős multirezisztens baktériumok állománya, írja a Liner.

hirdetés

Az antiobiotikum-rezisztens baktériumok úgynevezett rezisztens géneket (ARG) bocsátanak ki magukból, így képesek túlélni a szennyvizek kietlen körülményeit, ezáltal eljuthatnak akár a természetes folyamokba is. A tudósok azt vizsgálták, miként lehetne ezen gének kivonását megakadályozni, egyúttal meggátolni a mikróbák további szaporodását.

A legújabb módszer alapján egy fertőtlenítő rendszer módszert alkották meg, amelyet szennyvíztisztító telepeken alkalmazhatnak. A technológiai alapját a fotokatalizátorok képezik, melyek lényegében bizmutból, oxigénből és szénből álló nanogömböcskék. Fény hatására ezek a molekulák reaktív oxigén intermediereket (ROS) állítanak elő, ezen gyökök pedig halálosak lehetnek az ARG-kre, tehát a baktériumokra is.

Az E. coli többszörös rezisztenciájú kórokozón végzett vizsgálatok után kiderítették, hogy a nanorészecskék jobban teljesítettek, ha grafén-oxid burokkal voltak bevonva, ugyanis ennek a bevonatnak hála háromszor több ROS-t tudtak termelni.

A grafénrétegen kívül nitrogénnel is felerősítették a gömböcskéket, ezért még több baktériumot tudtak elkapni és semlegesíteni – írja a Liner.

(forrás: Liner)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés