hirdetés
hirdetés
2022. október. 07., péntek - Amália.
hirdetés

Ellentmondásos a vitaminok egészségre kifejtett hatása

Mi a vitaminok szedésének hatása egészséges, vitaminhiányban nem szenvedő embereknél? – erre keresett választ egy nagyszabású vizsgálat, amelyet az Index ismertet.

hirdetés

A metaanalízis adatait nemrég publikálták az Amerikai Orvosszövetség szaklapjában, és az eredmények rendkívül figyelemreméltóak. Elsősorban a rosszindulatú daganatok, illetve a szív- és érrendszeri betegségek napi vitamin-fogyasztással történő megelőzésére vonatkozott. Az apropót az is adja, hogy korábbi megfigyelések szerint vitaminhiányos egyénekben mind a rosszindulatú daganatok, mind pedig a szív- és érrendszeri betegségek gyakrabban fordulnak elő. A kérdés tehát az, ha nem szenvedünk vitaminhiányban, érdemes-e napi rutinszerűen vitaminokat fogyasztanunk? 

A vizsgálat, amelyben összesen 87 korábbi klinikai vizsgálat adatait elemezték, több  érdekes következtetést hozott. Összességében elmondható, hogy agészséges, vitaminhiányban nem szenvedő egyének esetében a vitaminok szedése nem járt egészségügyi haszonnal, sőt, néhány esetben még ártott is. Ez alól volt kivétel, mégpedig a multivitamin-tabletták napi rendszerességű fogyasztása 7  százalékkal csökkentette a rosszindulatú daganatok előfordulását. 

A specifikus vitaminok, mint például az A-vitamin, E-vitamin vagy D-vitamin adása azonban semmilyen kimutatható haszonnal nem járt, sőt a mellékhatások vizsgálatakor inkább az derült ki, hogy akár még árthatnak is – írja az Index.

(forrás: Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés