hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Életünk a Kémia

Életünk a Kémia címmel új videósorozatot indított az ELKH Természettudományi Kutatóközpont (TTK), amelynek első három része már elérhető a projekt honlapján.

hirdetés

A sorozatból a nézők megismerhetik a TTK Szerves Kémiai Intézetében zajló kutatásokat, az azokon dolgozó munkatársakat, és betekintést nyerhetnek egy tudományos labor mindennapjaiba, olvasható az ELKH közleményében.

Az első rész a fotókapcsoló molekulák működésével, előállításával és vizsgálatával foglalkozik. A kisfilmben London Gábor és kutatócsoportjának mindennapjait ismerhetik meg a nézők jelenleg folyó kutatásaikon keresztül. A kutatók azt vizsgálják egyebek mellett, hogy miként lehet munkára fogni a kapcsolóként működő molekulák sokaságát.

A sorozat második epizódja a Kémiai Biológia Kutatócsoport munkáját mutatja be. A nézők megtudhatják, hogy mi fán terem a fluoreszcencia, és a kutatók megválaszolják azt is, hogy mire jó, ha világító molekulák keringenek az élő szervezetben. A nézők átélhetik azt is, hogy mi történik egy kémiai laboratóriumban az ötlet megszületésétől az első eredményekig.

Az Organokatalízis Kutatócsoport videójában a természetes vegyületek (azon belül is a kratom alkaloidok) kutatásába nyerhetnek bepillantást az érdeklődők.

A videósorozat első három része a http://eletunkakemia.ttk.hu/ linken érhető el.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés