hirdetés
hirdetés
2021. április. 18., vasárnap - Andrea, Ilma.
hirdetés

Egyszerű hexapeptid mutatott hatásosságot a COVID-19 tünetei ellen

Amerikai kutatók egér modellszervezetekben sikeresen akadályozták meg a COVID-19 tüneteinek kialakulását egy egyszerű, nazálisan adagolható hexapeptid molekula alkalmazásával.

hirdetés

A chicagói Rush University Medical Center kutatói egér modellszervezetekben sikeresen akadályozták meg a COVID-19 tüneteinek kialakulását egy egyszerű, nazálisan adagolható hexapeptid (mindössze hat aminosavból álló) molekula alkalmazásával. A Journal of Neuroimmune Pharmacology folyóiratban megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy egy olyan molekulát terveztek, amely megakadályozza a SARS-CoV-2 vírus S1 alegységében található receptorkötő domén és az ACE2 (angiotenzin konvertáló enzim 2) receptor interakcióját.

Fernando Zhiminaicela képe a Pixabay -en
Fernando Zhiminaicela képe a Pixabay -en

A kis molekula gyakorlatilag tönkreteszi a kulcsot, amellyel a vírus képes lenne a sejtekbe hatolni. A készítmény újdonsága, hogy csak a koronavírus tevékenysége miatt képződő citokineket gátolja, egyéb gyulladásos jelátviteli útvonalakat nem blokkol, azaz nem okoz teljes immunszuppressziót – eltérően a COVID-19 fertőzés gyulladásos tüneteinek, különösen a citokin viharnak a kezelésében jelenleg használt szerektől, például szteroidoktól.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés