hirdetés
hirdetés
2021. február. 25., csütörtök - Géza.
hirdetés

Egyre nyilvánvalóbb az ADHD és az alvászavarok közötti kapcsolat

Gyűlnek a bizonyítékok, amik a cirkadián ritmus zavara és a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) közötti kapcsolatot erősítik.

hirdetés

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban (ADHD-ban) szenvedő gyermekek és felnőttek mintegy 75 százalékánál alvászavarok is előfordulnak. Korábban ezeket különálló problémákként kezelték. Most azonban, az Európai Neuropszichofarmakológiai Szakmai Kollégium (European College of Neuropsychopharmacology; ECNP) 2017-es párizsi kongresszusa után egyre inkább figyelem irányul a két kórkép közötti potenciális összefüggésre.

Az alvászavar és az ADHD összefügg

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_aberbranstudio'>aberbranstudio / 123RF Stock fotó</a>
Forrás: 123rf.com

Az Európai Felnőttkorú ADHD-sok Egyesületének elnöke, prof. dr. Sandra Kooij szerint ”a rendelkezésre álló tények alapján egyre inkább nyilvánvaló, hogy az ADHD és a cirkadián ritmus zavarai a betegek jelentős részénél kéz a kézben járnak.” A belső, biológiai óra zavarának és az ADHD meglétének a kapcsolatát számos tény támasztja alá, mondja Kooij:

  • Az ADHD-s betegek mintegy 75 százalékánál a fiziológiás alvásritmus, többek között a melatonin-szint emelkedése és az azzal összefüggő testhőmérséklet-változás – mintegy 1,5 órával eltolódott.
  • Számos, az alvászavarokkal összefüggő kórkép, pl. nyugtalan láb szindróma, alvási apnoé gyakran jelen van az ADHD-s betegeknél.
  • Az ADHD-sokra – a populáció többi tagjánál tapasztaltakkal szemben – jellemző az éjszakai éberség.
  • Sok ADHD-s betegnél a cirkadián ritmus rendezése szempontjából hatásos megoldásnak bizonyul a melatonin-tartalmú gyógyszerkészítmények adagolása.
  • Az ADHD-s felnőttek mintegy 70 százaléka túlzott fényérzékenységre panaszkodik, ami miatt a nap nagy részében napszemüveget kell viselniük.
  • A krónikus alvászavar, ami krónikus alvásdeficittel társul, számos kórképpel pl. elhízás, diabétesz, kardiovaszkuláris megbetegedések és daganatok hozható kapcsolatba, ami tovább súlyosbítja az ADHD-sok helyzetét.

Az ok-okozati kapcsolat nyomában

Egyelőre nem ismert, hogy az ADHD okozza-e a cirkadián ritmus zavarát vagy pedig fordítva, a biológiai óra problémái vezetnek-e az ADHD manifesztálódásához. Legyen szó bármelyik esetről is, leszögezhető, hogy „az ADHD és a belső óra közötti kapcsolat megértéséhez több kutatásra van szükség, ami hozzájárulhat a betegek életminőségének javításához és a kórkép patomechanizmusának megértéséhez” – mondja prof. dr. Andreas Reif, az ADHD-sok Európai Uniós CoCA (Comorbid Conditions of Attention deficit hyperactivity disorder) projektjének vezetője.

 

(Forrás: News Medical)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés