hirdetés
hirdetés
2020. június. 05., péntek - Fatime.
hirdetés

Egy hónapig védhet a fogamzásgátló tapasz

Fejlesztés alatt áll egy olyan mikrotűs fogamzásgátló tapasz, ami egy hónapon keresztüli védelmet biztosít a nem kívánt terhességgel szemben.

hirdetés

Amerikai egyesült államokbeli biomérnökök egy olyan fogamzásgátló tapaszt fejlesztettek, amit a nők orvosi segítség nélkül, otthon is alkalmazhatnak. A mikrotűs felületű tapaszt elegendő havonta egy alkalommal a bőrre ragasztani ahhoz, hogy a nem kívánt terhességektől való védelem biztosított legyen.

Nehézségeket okozhat a napi gyakoriság

A hormonális fogamzásgátló tabletták napi bevétele számos esetben adagolási hibákhoz vezethet. Rendelkezésre állnak ritkább alkalmazási gyakoriságot megkövetelő, ugyanakkor megbízható, hormonális depot fogamzásgátlók is. Ismertek például az implantátumok, amiket 3 havonta kell a bőr alá ültetni. Mivel ezt nőgyógyász szakorvos végzi, sokan problémásnak tartják – az orvos felkeresését igénylő – alkalmazást.

Sokkal egyszerűbb megoldást kínálhat az a fajta bőrre ragasztható, tartós hatást biztosító fogamzásgátló készítmény, amiről a Nature Biomedical Engineering hasábjain számoltak be az azt kifejlesztő atlantai kutatók.

A depot hatást biztosító tapasz felülete mikrotűkkel fedett. Az ötlet nem teljesen új, ugyanis a mikrotűs tapaszokat eredetileg vakcinációra, például influenza elleni védőoltás céljából, fejlesztették ki.

Több száz tű fájdalommentes szúrása

Az újonnan fejlesztett tapasz felszínét több száz, D,L-tejsavból, politejsavból és glikolsavból álló mikrotű borítja. A bőrre tapasztást követően ezek a mikrotűk gyakorlatilag fájdalommentesen a bőrbe hatolnak. Amikor a nő a tapaszt néhány másodperc elteltével eltávolítja a bőre felszínéről, akkor a mikrotűk „beletörnek” a bőrébe. A mikrotű anyaga lassan bomlik le a szervezetben, és ez a fokozatos lebomlás teszi lehetővé a belé inkorporált levonorgesztrel – mint szintetikus progeszteron-analóg – fokozatos felszabadulását.

Állatkísérletben több mint 30 napon keresztül tartott a védelem

Patkányokon végzett farmakokinetikai vizsgálatok alapján a mikrotűk fokozatos lebomlása, és így a levonorgesztrel kontrollált felszabadulása eredményeként több mint 30 napon keresztül a levonorgesztrel terápiás koncentrációja jelen van az állati szervezetben. Humán vizsgálatok egyelőre még nem történtek a mikrotűs fogamzásgátló tapasszal.

A fejlesztő kutatók szerint a mikrotűs tapasz tovább fejleszthető. Célként tűzték ki, hogy annak az egyszeri néhány másodperces „felragasztása” 6 hónapon keresztül gátolja meg az ovulációt.

 

Forrás:

Nature Biomed Eng

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés