hirdetés
hirdetés
2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

Edzésrezisztencia

A testedzés hatása a különböző emberekre igen különböző mértékű lehet, és egyesek csak keveset tapasztalnak a mozgás egészségvédő hatásából. A háttérben meghúzódó okot a Nature Medicine tanulmánya próbálja meg tisztázni.

hirdetés

A japán Kanazawa University kutatóinak cikke – Hirofumi Misu és munkatársai:  Deficiency of the hepatokine selenoprotein P increases responsiveness to exercise in mice through upregulation of reactive oxygen species and AMP-activated protein kinase in muscle – szerint a máj által termelt, az inzulinrezisztenciát fokozó selenoprotein P nevű fehérje különösen magas a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők vérében, így hozzájárul a vércukorszint növeléséhez.

A hepatokinnek is nevezett proteinről korábban magas szeléniumtartalma miatt azt gondolták, hogy feladata a szelénium szállítása a májból a többi szövethez; a Kanazawa University kutatói 2010-ben már feltárták a fehérje vércukorszintre gyakorolt hatását (Misu H. és munkatársai: A liver-derived secretory protein, selenoprotein P, causes insulin resistance; Cell Metabolism). A Nature Medicine-ben most megjelent tanulmányuk pedig tisztázza a fehérje és a testgyakorlás egészségre gyakorolt hatása közötti kapcsolatot.

A kutatók munkájuk során egérkísérleteket, illetve humán izomsejteket, valamint klinikai vizsgálatokat használtak. Mint kiderült, 1 hónapos, napi 30 perces testmozgás hatására a selenoprotein P deficiens egerek a normál, vad típusú egerekhez képest kétszeres fizikai terhelhetőségre tettek szert, továbbá inzulininjekció hatására jobban csökkent a vércukorszintjük, mint normál, vad típusú társaiknak.

Azoknak a vad típusú egereknek a vázizmai, amelyek selenoprotein P-t kaptak, az egy hónapos tréning után csökkent AMP-aktivált proteinkináz (AMPK)-foszforilációra voltak képesek. Ismert, hogy testedzés hatására az izomsejtekben beindul az AMPK foszforilációja, és ez a folyamat biztosítja a testedzés számos pozitív hatását, így a mitokondriumok számának növekedését, a sejtek glükózfelvételének fokozódását, a megnövekedett inzulinérzékenységet.

A kutatók 31 egészséges, nem elhízott, és cukorbetegségben sem szenvedő, de mozgásszegény életmódot folytató nővel végeztek klinikai vizsgálatot. A vizsgálati alanyok 8 hetes aerobik tréningben részesültek, aminek során fizikai terhelhetőségükre oxigénfogyasztásukból következtettek. A tréning után összességében nőtt a vizsgálati alanyok maximális oxigénfogyasztása, azonban a növekedés nem jelentkezett azoknál a nőknél, akik selenoprotein P-vérszintje a tréning előtt emelkedett volt.

Mint a kutatók kifejtik, eredményük bizonyítja, hogy a selenoprotein P megszünteti a mozgás egészségi állapotra gyakorolt pozitív hatását, azaz testedzés-rezisztenciát okoz. A selenoprotein P-vérszintje nemcsak 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőkben magas, de emelkedett lehet zsírmáj és idős kor esetén is. A kutatók szerint a jövőben beindul azoknak a szereknek a kifejlesztése, amelyek csökkentik a máj selenoprotein P termelését, ezáltal elősegítik a testedzés pozitív hatásainak érvényesülését, továbbá az is várható, hogy beindul a testedzés-érzékenyek és a testedzés-rezisztenciával bírók diagnosztizálása a selenoprotein P-vérszint mérése alapján.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés