hirdetés
hirdetés
2021. március. 05., péntek - Adorján, Adrián.
hirdetés

Daganatos betegek kerüljék az antioxidánsokat!

A legújabb eredmények szerint az antioxidánsok elősegítik a tumorok progresszióját és fokozzák azok metasztázis-képzését. A daganatos betegeknek célszerű az antioxidáns-tartalmú készítmények fogyasztását kerülni.

hirdetés

 

Inkább árt, mint használ

Mivel a daganatok kialakulásában a szabad gyökös mechanizmusok kóroki tényezőként szerepelnek, korábban azt feltételezték, hogy a szabad gyökök ellen hatásos antioxidánsok alkalmazása véd a tumoroktól. Ma ez az elmélet megdőlni látszik. Az elmúlt évben a Göteborgi Egyetem kutatói állatkísérletes modellen igazolták azt, hogy az antioxidánsok adagolása a tüdődaganat progresszióját gyorsítja.

 

Több áttét képződik

Malignus melanoma esetén is bizonyították az antioxidánsok alkalmazásának nem kívánatos következményét. Génmódosított, spontán módon melanomát kifejlesztő egerek csoportjának egyik felét N-acetil-cisztein antioxidánsban-dús táplálékkal etették, míg az állatok másik, kontrollként szolgáló csoportja gyökfogó-mentes táplálékot kapott. Az eredmények alapján ennél a daganattípusnál – a tüdődaganattal szemben – a primer tumor kialakulására nem volt hatással a táplálék antioxidáns tartalma, azaz a kontroll és a kezelt csoportban ugyanolyan arányban alakult ki malignus melanoma. Ugyanakkor, az antioxidáns alkalmazása megduplázta a nyirokcsomó-áttétek kialakulásának a gyakoriságát a fekete bőrrákos egereknél – igazolják a Science Translational Medicine folyóiratban publikálteredmények. „Az antioxidáns fokozza a tumor szóródási képességét” – summázza eredményeiket a kutatást vezető Bergő professzor.

 

Kísérletek is alátámasztják az eredményeket

Humán melanoma sejtvonalon is beigazolódott az állatkísérletes modellen történt felismerés: az N-acetil-cisztein, illetve egy E-vitamin analóg (Trolox) alkalmazása ugyan nem sokszorozta meg a sejtek számát, de javította azok migrációs és inváziós képességét. A szervezetben a tumoros sejtek terjedését a vér sajátos összetétele jelentette oxidatív stressz nehezíti. A kutatók úgy vélik, hogy az antioxidánsok ellene hatnak ennek a természetes védőmechanizmusnak és a redukált glutation, illetve bizonyos enzimek koncentrációját emelve a tumoros sejtek migrációját és invázióját segítik elő.

 

Többet profitálnak a tumorsejtek

A Texasi Egyetem egyik kutatócsoportja daganatos emberek melanoma sejtjeit transzplantálta egerekbe és a daganatos állatok N-acetil-cisztein (200 mg/kg) kezelésre mutatott reakcióját tanulmányozta. A Nature folyóiratban megjelentközleményükből kiderül, hogy azoknál az egereknél, amelyek N-acetil-cisztein kezelésben részesültek, rövidebb idő alatt több metasztázis alakult ki, mint az antioxidánsokat nem kapó kontroll-állatoknál.

Annak érdekében, hogy az antioxidánsok daganatok kialakulásában és metasztázis-képzésében játszott szerepéről tisztább képet kapjunk, az eddigi állatkísérletes és sejtvonalon végzett vizsgálatok eredményeit humán vizsgálatokkal is alá kell támasztani. A rendelkezésre álló eredmények alapján a szakemberek úgy gondolják, hogy a daganatos betegeknek célszerű az antioxidánsok, azaz az összetevők között C-, illetve E-vitamint, a béta-karotinoidokat vagy polifenolokat tartalmazó étrendkiegészítők szedését kerülni.

(Forrás: Pharmazeutische Zeitung)

 

Dr. B. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés