hirdetés
hirdetés
2020. március. 29., vasárnap - Auguszta.
hirdetés

Csúcstechnológiás fejlesztések forradalmasítják a gyógyszeres terápiát

A csúcstechnológiás fejlesztésekre épülő, távvezérlésű és implantálható eszközöket alkalmazó új kezelési stratégiák néhány éve még tudományos-fantasztikus elképzeléseknek számítottak – ma már valóságosak és kézzel foghatóak.

hirdetés

Még száz év sem telt el azóta, hogy kanadai orvosok 1922-ben sikertörténetként számoltak be egy diabéteszes beteg inzulinkezeléséről. Az orvostudomány és a technológia rohamléptékű fejlődésével ma csak egy lépés választ el attól, hogy a betegek okostelefon-applikáció segítségével, az aktuális vércukorszinthez igazítva adagolják maguknak az inzulint. A csúcstechnológiás fejlesztésekre épülő, távvezérlésű és implantálható eszközöket alkalmazó új kezelési stratégiák – amelyek néhány éve még tudományos-fantasztikus elképzeléseknek számítottak – ma már valóságosak és kézzel foghatóak, és az orvostudomány minden területén teret hódítanak. Az alábbiakban a gyógyszeres kezeléshez kapcsolódó újításokkal foglalkozunk

 

Mesterséges hasnyálmirigy

 

 A Bostoni Egyetem és a Massachusetts General Hospital kutatói olyan mesterséges (más néven bionikus, azaz a természetes szervet utánzó) hasnyálmirigy fejlesztésén dolgoznak, amely a bőr alá ültetett gyógyszerpumpa, egy vércukorszint-mérő mikrochip és egy ezekkel összekapcsolt mobil applikáció ötvözete. A gyógyszerpumpa a folyamatosan mért vércukorszint aktuális értékének megfelelően, automatikusan adagolja az inzulint és a glükagont, így a bionikus hasnyálmirigy 1-es típusú diabéteszben minden eddiginél pontosabb vércukorszint-szabályozást biztosít. A New England Journal of Medicine című folyóiratban tavaly bemutatott vizsgálatban 20 felnőtt és 32 serdülőkorú cukorbeteg részvételével tanulmányozták a bionikus pankreászt, inzulinpumpával (kontroll) összevetve. A kísérletes eljárás alkalmazásakor a nap nagyobb hányadában maradt az elfogadott tartományban a vércukorszint, mint  a hagyományos kontroll kezelés mellett (a felnőtteknél a teljes időtartam [5 nap] 79, illetve 58 százalékában, a serdülőknél 75 versus 65 százalékban). A felnőttbetegek körében a mesterséges hasnyálmirigy használatakor mért átlagos vércukorszint 7,7 mmol/l-nek adódott. A hipoglikémiás periódusok (<3,9 mmol/l) átlagos hossza nem haladta meg a nap 4,8 százalékát, és ritkábban indokolt akut beavatkozást, mint a kontroll kezelés (1/2,3 nap, illetve 1/1,5 nap). A bionikus pankreász egynapos automatikus adaptációját követően a folyamatos vércukorszint-monitorozás során mért átlagérték kisebb volt, mint a kontroll periódusban mért átlagos vércukorszint (7,4 ± 0,7 vs. 8,8 ± 1,7 mmol/l), és a hipoglikémia időtartamának százalékos aránya is kisebbnek adódott (4,1% vs. 7,3%). A serdülőkorúak esetében a mesterséges pankreász szintén kedvezőbben alakította a vércukorszintet, mint a hagyományos inzulinpumpa (átlagérték: 7,7 ± 1,0 vs. 8,7 ± 1,5 mmol/l). E populációban a hipoglikémiás periódusok százalékos aránya hasonlóan alakult a kétféle kezelés során (6,1% vs. 7,6%), beavatkozást viszont ritkábban indokolt (1/1,6 nap a mesterséges hasnyálmirigy és 1/0,8 nap a hagyományos inzulinpumpa alkalmazásakor). A mesterséges hasnyálmirigy engedélyeztetési eljárásának megindításához szükséges bizonyító adatmennyiség várhatóan 2017-re gyűlhet össze – vélik a kutatók, akik bíznak az ígéretes új stratégia közeljövőbeli engedélyeztetésében.

 

Szubkután exenatidpumpa

 

 Egy beültethető gyógyszerpumpa a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők életét is megkönnyítheti: az ITCA 650 (Intarcia Therapeutics; Boston, Massachusetts) jelenleg a klinikai fejlesztés végső stádiumában jár, így akár már jövőre megjelenhet a piacon. A has bőre alá kerülő gyufaszálnyi implantátumból egy éven át szabadul fel a hatóanyag, a GLP-1-agonista exenatid. Az eszköz III. fázisú klinikai vizsgálati programja (FREEDOM) keretében eddig lezárult két tanulmány azt jelzi, hogy a standard orális antidiabetikus kezelés kiegészítőjeként alkalmazott ITCA 650 kiegyensúlyozott vércukorszint-szabályozást biztosít, és jelentősen csökkenti a HbA1c-értéket.

 

Adherencianövelő okospirula

 

 Nincs többé elmulasztott gyógyszerbevétel: az amerikai és brit kutatók által fejlesztett emészthető mikorchip (Helius, Proteus Digital Health) a tablettába építve ellenőrzi a terápiás együttműködést. A Proteus Digital Health Feedback System  néven engedélyezett, adherenciamérő „digitális gyógyszer” egy emészthető mikroszenzor, egy jelérzékelő és -továbbító transzdermális tapasz, valamint egy ezzel összekapcsolt, wireless mobil telekommunikációs eszköz ötvözete. A homokszemnyi érzékelő a gyomor savas közegében aktiválódik, és így miniatür akkumulátorként működve elektromos jelet küld a bőrfelszínre helyezett jelfogó tapaszhoz, amely továbbítja a szignált a hozzá vezeték nélkül csatlakozó digitális eszközre. Az emészthető szenzor az Európai Unióban és az Egyesült Államokban is forgalmazható, egyelőre azonban nem alkalmazzák elterjedten, pedig nemcsak a feledékeny krónikus betegek életét könnyíthetné meg, hanem – ahogy arról korábban írtunk – a hatásosság és a biztonságosság jobb megítélhetősége által a klinikai vizsgálatok eredményességét is javíthatja.

 

Gyógyszeradagoló mikrochip-rendszer 

 Egy még fejlesztés alatt álló mikrochip-implantátum (MicroCHIPS, Lexington, Massachusetts) forradalmasíthatja a tartós gyógyszeres terápiát: 200 gyógyszerkamrája akár több éven át biztosíthat fix dózisú, szabályozott intervallumú kezelést. A bőr alá beültetett, 20×20×7 mm kiterjedésű implantátum mikrokamrái egyenként ≤1 mg hatóanyagot tartalmazhatnak. A gyógyszer-felszabadulás megoldható távoli (wireless) vezérléssel, de biztosíthatja a mikrochipbe épített szenzor is, amely a szervezetbeli fiziológiás vagy metabolikus változások hatására szabadítja fel a hatóanyagot az egyes mikrorezervoárokból. A chiprendszer első humán vizsgálatában osteoporosisos nőket kezeltek teriparitiddal (az endogén humán parathormon aktív (1–34) aminosav-fragmentuma). Az implatátumból történő gyógyszer-felszabadulás és az így kialakuló terápiás hatás összevethető volt a szubkután injekcióként alkalmazott kontroll kezelésével. A betegelégedettségi kérdőív az implantátum jó fogadtatását jelezte.

(Forrás és képek: Medscape)

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés