hirdetés
hirdetés
2021. november. 27., szombat - Virgil.
hirdetés

Covid-vakcina: nem számít a mellékhatás?

Hogyan tesztelik a vakcinákat és mennyi idő mire elkészül egy-egy oltás? A Consumer Reports összeszedte a legfontosabb kérdéseket az oltóanyagról, a cikket a Napi.hu szemlézte.

A vakcina fejlesztésének gyorsasága miatt sokakban aggályok merültek fel arról, hogy vajon mennyire lesz biztonságos az oltás. A Consumer Reports felmérése szerint, amelyet a Napi.hu idéz, például az amerikaiak közel harmada mondta, hogy valószínűleg nem venné igénybe a vakcinát, amikor az elérhető lesz. A legtöbben ezt azzal indokolták, hogy aggódnak annak biztonságossága miatt. A fogyasztóvédelmi lap emiatt összeszedte a legfontosabb kérdéseket a vakcinafejlesztésről.

Natalie Dean, a University of Florida fertőző betegségekkel és vakcinák fejlesztésével foglalkozó szakértője szerint általában többéves vagy évtizedes távlatban érdemes gondolkodni, amikor vakcinafejlesztésről beszélünk.

A mostani egy sokkal intenzívebb folyamat, mint amihez az emberek hozzászoktak. Dean szerint azonban lehetséges 2020 végére vagy 2021 elejére egy hatásos és biztonságos vakcinával előállni. A szakértő szerint a gyorsaság azt is mutathatja, hogy mire képes a tudományos közösség, ha összefog. Tehát nem arról van szó, hogy fontos lépéseket spóroltak volna meg.

A folyamatot úgy is lehet gyorsítani, ha a kormány hozzájárul az oltások biztonságosságának és hatékonyságának bizonyításához szükséges drága klinikai vizsgálatok finanszírozásához vagy éppen a gyártási költségekhez.

Egy másik fontos kérdés a gyártókapacitásokat érinti, ugyanis, ha valóban hatékony és biztonságos a vakcina, akkor több milliárdot kell belőle legyártani. Paul Duprex, Center for Vaccine Research at the University of Pittsburgh igazgatója szerint a folyamat felgyorsítása azt is jelenti, hogy olyanokra is pénzt költenek, ami esetleg nem is működik majd. Azaz például egy olyan termékre hoznak létre egy gyárat, amit lehet, hogy nem is gyártanak majd le.

A szakértők szerint ezekkel a lépésekkel legalább nyolc olyan termék van, amelyek közel vannak, vagy már el is jutottak a klinikai vizsgálatok harmadik fázisáig. Tovább lehet gyorsítani a folyamaton, ha olyan emberek is részt vesznek a klinikai vizsgálatok harmadik fázisában, akiknek nagyobb esélye van találkozni a vírussal.

(forrás: Napi.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés