hirdetés
hirdetés
2022. szeptember. 27., kedd - Adalbert.
hirdetés

Covid ellen viperaméreg?

Brazil kutatók azt találták, hogy a kígyóméreg egy molekulája megakadályozta az új típusú koronavírus reprodukcióját majomsejtekben, írja az MTI nyomán a Portfolio.

hirdetés

A Molecules című tudományos lap friss számában közölt tanulmány szerint egy helyi gödrösviperafaj (Bothrops jararacussu) által termelt méreg egy molekulája 75 százalékban megakadályozta az új koronavírus szaporodását a majomsejtekben.

Kimutattuk, hogy a méreg egy komponense a vírus egy nagyon fontos fehérjéjét iktatja ki – mondta el Rafael Guido, a Sao Pauló-i Egyetem professzora, a tanulmány egyik szerzője. A molekula egy peptid, vagyis egy aminosavlánc, amely – más sejtek károsítása nélkül – a koronavírus PLPrp nevű enzimjéhez tud kapcsolódni, ez pedig létfontosságú a kórokozó szaporodásához. Az antibakteriális tulajdonságai miatt már ismert peptid előállítható laboratóriumban, mesterséges úton, tehát nem kell a viperát se befogni, se tenyészteni – közölte Guide egy interjúban.

"Tartottunk attól, hogy az emberek Brazília-szerte nekiállnak levadászni a jararacussut, hogy megmentsék a világot, de ez nem így működik. Nem maga a méreg az, ami legyőzi a koronavírust" – magyarázta Giuseppe Puorto herpetológus, vagyis a kétéltűek és hüllők kutatója, a Sao Pauló-i Butantan Intézet biológiai gyűjteményének igazgatója.

A következő lépés az lesz, hogy a kutatók a molekula különböző dózisainak hatásosságát értékelik, valamint megvizsgálják, képes-e megakadályozni, hogy a vírus sejtekbe hatoljon – olvasható a kutatásban szintén részt vevő Sao Pauló-i Állami Egyetem közleményében. A tudósok remélik, hogy emberi sejteken is tesztelhetik a molekulát, de nem közölték, mikor, írja az MTI nyomán a Portfolio.

(forrás: MTI/Portfolio.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés