hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Baktériumölő fehérjékkel tehetik hatékonyabbá a gyógyszereket

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) kutatói szerint egy újfajta eljárással olyan készítményeket is elő lehetne állítani, amik hatékonyabban lépnek fel bizonyos fertőző betegségekkel szemben, közli az MTI nyomán a hvg.hu.

hirdetés

Az ANU kutatócsoportja kimutatta, hogy a guanilátmegkötő fehérjék (GBP) képesek közvetlenül megkötni, és elpusztítani bizonyos baktériumtípusokat. A kutatók úgy gondolják, a fehérjéket felhasználhatják új gyógyszerek kifejlesztésére, illetve már meglévő antibiotikumokkal kombinálva bizonyos fertőzőbetegségek, köztük az agyhártyagyulladás, a tüdőgyulladás és a vérmérgezés kezelésére.

Feng Shouya, a tanulmány vezető szerzője elmondta: a GBP-k működési elve az, hogy „feltörik”, majd elpusztítják a baktériumokat, hasonlóan ahhoz, ahogyan egy fejsze hasítja ketté a fát. „Úgy gondoljuk, hogy hasznosíthatjuk ezeket az immunrendszeri fehérjéket, és felhasználhatjuk őket számos fertőző betegség kezelésére anélkül, hogy károsan befolyásolnánk a testünk sejtjeit” – mondta a kutató.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az antimikrobiális rezisztencia a világ egyik legégetőbb egészségügyi problémája, írja a lap.

(forrás: hvg.hu/MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés