hirdetés
hirdetés
2022. november. 29., kedd - Taksony.
hirdetés

Az AstraZeneca koronavírus-gyógyszere a felére csökkenti a súlyos Covid-19 kialakulását és a halálozás kockázatát

Az AZD7442 az egyetlen hosszú hatású antitest-kombináció, amelyről kimutatták, hogy mind a Covid-19 megelőzésére, mind annak kezelésére alkalmas.

hirdetés

Az AstraZeneca hosszú hatású antitest kombinációja (AZD7442) a placebohoz képest a felére (50%-kal) csökkentette a súlyos Covid-19 megbetegedés vagy a halálozás előfordulását a kórházban nem fekvő, enyhe és közepesen súlyos tünetekkel járó betegeknél a III. fázisú vizsgálatok szerint.

A TACKLE vizsgálatba bevont résztvevők 90%-a olyan populációkból került ki, akiknél magas a súlyos megbetegedés előrehaladásának kockázata, beleértve a társbetegségekkel küzdőket is.

A vizsgálat sikeresen teljesítette az elsődleges végpontot: az injekció formájában adott 600 mg AZD7442 dózis 50%-kal csökkentette a súlyos Covid-19 vagy (bármilyen okból bekövetkező) halálozás kockázatát a placebohoz képest azoknál a járóbetegeknél, akiknél a tünetek hét vagy annál kevesebb napja jelentkeztek.

A vizsgálat kimutatta, hogy a készítmény a tünetek megjelenésétől számított öt napon belül kezelt résztvevők esetében a placebohoz képest 67%-kal csökkentette a súlyos COVID-19 vagy (bármilyen okból bekövetkező) halálozás kockázatát.

Az AZD7442 az első olyan hosszú hatású antitest készítmény, amelynek III. fázisú adatai a Covid-19 megelőzésében és kezelésében egyaránt előnyösnek bizonyultak, és könnyen beadható injekció formájában.

Hugh Montgomery, a University College London intenzív terápiás professzora és a TACKLE vizsgálatvezetője elmondta: „A súlyos Covid-19 fertőzések folyamatos előfordulása miatt világszerte nagy szükség van olyan új terápiákra, mint az AZD7442, amelyek megvédhetik a veszélyeztetett népességcsoportokat a Covid-19 fertőzéstől, és segíthetnek megelőzni a súlyos betegség kialakulását. Ezek a pozitív eredmények azt mutatják, hogy az AZD7442 fontos szerepet játszhat a súlyos világjárvány elleni küzdelemben.”

Mene Pangalos, a BioPharmaceuticals kutatás-fejlesztésért felelős ügyvezető alelnöke elmondta: „Az AZD7442, a hosszú hatású antitest-kombinációnk ezen fontos eredményei tovább bővítik a Covid-19 megelőzésében és kezelésében alkalmazott terápia egyre növekvő bizonyítékainak körét. Az antitesttel történő korai beavatkozás jelentősen csökkentheti betegség súlyossá fokozódását, és több mint hat hónapig tartó folyamatos védelmet biztosíthat.”

A TACKLE vizsgálatban 903 beteg vett részt, őket 1:1 arányban randomizálták az AZD7442 vagy a placebo kar között. Az elsődleges elemzés 822 résztvevő eredményein alapult.

Az AstraZeneca megvitatja az adatokat az egészségügyi hatóságokkal. 2021. október 5-én a társaság bejelentette, hogy kérelmet nyújtott be az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságához az AZD7442-nek a Covid-19 megelőzésére való sürgősségi felhasználásának engedélyezése iránt.

A TACKLE-hez kapcsolódó összes eredményt benyújtják egy lektorált orvosi folyóiratban való közzétételre, valamint ismertetik azokat egy közeljövőben megrendezendő orvosi kongresszuson.

Jegyzetek

TACKLE

A TACKLE egy III. fázisú, randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált, multicentrikus vizsgálat, amely a Covid-19 megelőzése szempontjából vizsgálja az AZD7442 egyszeri 600 mg-os adagjának biztonságosságát és hatásosságát placeboval összehasonlításban. A vizsgálatot 96 helyszínen végezték Brazíliában, Csehországban, Magyarországon, Németországban, Olaszországban, Japánban, Mexikóban, Lengyelországban, az Orosz Föderációban, Spanyolországban, Ukrajnában, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. 903 résztvevőt randomizáltak (1:1): a betegek AZD7442-t (n = 452) vagy sóoldatos placebot (n = 451) kaptak, amelyet két külön, egymást követő IM-injekcióban adtak be.

A résztvevők 18 éves vagy annál idősebb felnőttek voltak, akik enyhe vagy közepes fokú Covid-19 miatt nem részesültek kórházi kezelésben, és a tüneteik legfeljebb hét napig álltak fenn. A résztvevőknek dokumentált, laboratóriumban igazolt SARS-CoV-2 fertőzése volt, amelyet molekuláris teszttel (antigén vagy nukleinsav) bármely légúti mintából (pl. oropharyngeális, orrgarat-, orrgarat- vagy orrtamponból vagy nyálból) vett, az első napot megelőző három napnál nem régebben gyűjtött minta alapján határoztak meg.

Az elsődleges hatékonysági végpont a súlyos Covid-19 vagy a 29. napig bármilyen okból bekövetkező halálozás összetett eredménye volt. Az alanyokat 15 hónapig követik.

A résztvevők mintegy 13%-a 65 éves vagy annál idősebb volt. Emellett 90%-uknak a kiinduláskor olyan társbetegségei és egyéb jellemzői voltak, amelyek miatt nagy a kockázata a Covid-19 súlyossá fokozódásának, beleértve a rákot, cukorbetegséget, elhízást, krónikus tüdőbetegséget vagy asztmát, szív- és érrendszeri betegséget vagy immunszupressziót. Körülbelül 73%-uk fehér/kaukázusi, 17%-uk fekete/afro-amerikai és 3%-uk ázsiai volt. A résztvevők körülbelül 52%-a spanyol ajkú volt.

AZD7442

Az AZD7442 két LAAB - tixagevimab (AZD8895) és cilgavimab (AZD1061) – kombinációja, amelyek SARS-CoV-2 vírussal történt fertőzés után lábadozó betegek B-sejtjeiből származnak. A Vanderbilt University Medical Center által felfedezett és az AstraZeneca számára 2020 júniusában engedélyezett humán monoklonális antitestek a SARS-CoV-2 tüskefehérje1 különböző helyeihez kötődnek, és az AstraZeneca optimalizálta őket a felezési idő meghosszabbításával, valamint az Fc-receptor és a komplementer C1q kötődésének csökkentésével. A felezési idő meghosszabbítása a hagyományos antitestekhez képest több mint háromszorosára növeli a hatástartamot, és akár 12 hónapos védelmet is biztosíthat a Covid-19 ellen egyetlen beadást követően;2-4 az I. fázisú vizsgálat adatai legalább kilenc hónapig magas neutralizáló antitesttitereket mutatnak.5 A csökkentett Fc-receptor-kötődés célja, hogy minimalizálja a betegség antitest-függő felerősítésének kockázatát – ez egy olyan jelenség, amikor a vírus-specifikus antitestek inkább segítik, mint gátolják a fertőzést és/vagy a betegséget.6

2021 augusztusában az AstraZeneca bejelentette, hogy az AZD7442 statisztikailag szignifikánsan csökkentette a tünetes COVID-19 kialakulásának kockázatát a PROVENT III. fázisú, expozíció előtti megelőző vizsgálatban.

Az AZD7442-t a National Institute of Health ACTIV-3 vizsgálat keretében, valamint egy további együttműködő partner kórházi kezelési vizsgálatában a COVID-19 kórházi betegek lehetséges kezeléseként is vizsgálják.

Az AZD7442 kifejlesztése az Egyesült Államok kormányának támogatásával történik, beleértve a Department of Health and Human Services; az Office of the Assistant Secretary for Preparedness and Response; a Biomedical Advanced Research and Development Authority in partnership with the Department of Defense; a Joint Program Executive Office for Chemical, Biological, Radiological and Nuclear Defense szervezetek által, a W911QY-21-9-0001 számú szerződés keretében nyújtott szövetségi támogatásokat is.

Preklinikai kísérletekben az adatok azt mutatják, hogy a LAAB-ok képesek voltak blokkolni a SARS-CoV-2 vírus kötődését a gazdasejtekhez, és védelmet nyújtanak a fertőzés ellen a betegség sejt- és állatmodelljeiben.7 További in vitro eredmények azt mutatják, hogy az AZD7442 semlegesíti a közelmúltban megjelent SARS-CoV-2 vírusváltozatokat, beleértve a Delta és Mu variánsokat.8

A Vanderbilttel kötött licencszerződés feltételei szerint az AstraZeneca egyszámjegyű jogdíjat fizet a jövőbeli nettó értékesítések után.

Irodalomjegyzék

  1. Dong J, et al. Genetic and structural basis for recognition of SARS-CoV-2 spike protein by a two-antibody cocktail. bioRxiv. 2021; doi: 10.1101/2021.01.27.428529.
  2. Robbie GJ, et al. A novel investigational Fc-modified humanized monoclonal antibody, motavizumab-YTE, has an extended half-life in healthy adults. Antimicrob Agents Chemother. 2013; 57 (12): 6147-53.
  3. Griffin MP, et al. Safety, tolerability, and pharmacokinetics of MEDI8897, the respiratory syncytial virus prefusion F-targeting monoclonal antibody with an extended half-life, in healthy adults. Antimicrob Agents Chemother. 2017; 61(3): e01714-16.
  4. Domachowske JB, et al. Safety, tolerability and pharmacokinetics of MEDI8897, an extended half-life single-dose respiratory syncytial virus prefusion F-targeting monoclonal antibody administered as a single dose to healthy preterm infants. Pediatr Infect Dis J. 2018; 37(9): 886-892.
  5. Loo Y-M, et al. AZD7442 demonstrates prophylactic and therapeutic efficacy in non-human primates and extended half-life in humans. medRxiv. Cold Spring Harbor Laboratory Press; 2021 [preprint] Available from: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.08.30.21262666v1.
  6. van Erp EA, et al. Fc-mediated antibody effector functions during respiratory syncytial virus infection and disease. Front Immunol. 2019; 10: 548.
  7. Zost SJ, et al. Potently neutralizing and protective human antibodies against SARS-CoV 2. Nature. 2020; 584: 443–449.
  8. ACTIV. National Center for Advancing Translational Sciences OpenData Portal. SARS-CoV-2 Variants & Therapeutics, All Variants Reported in vitro Therapeutic Activity. Available at: https://opendata.ncats.nih.gov/variant/activity [Last accessed: September 2021].
(forrás: AstraZeneca)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés