hirdetés
hirdetés
2020. szeptember. 30., szerda - Jeromos.
hirdetés

Az anyag negyedik halmazállapota segítheti a transzdermális gyógyszeralkalmazást

A negyedik halmazállapot, a plazma alkalmazása a stratum corneum szerkezetének átalakításával teszi permeabilisabbá a bőrt és segíti elő a transzdermális hatóanyagbevitelt.

hirdetés

Japán kutatók a bőr átjárhatóbbá tételének és a hatóanyagok transzdermálisan történő vérkeringésbe juttatásának egy új módját írták le – a mikroplazma alkalmazását.

Eddig voltak a fizikai és kémiai permeabilitás-fokozók…

A különféle hatóanyagoknak a bőr mélyebb rétegeibe történő transzportja, illetve a szisztémás keringésbe való bejuttatása a gyógyszertechnológusok régi törekvése. A különféle fizikai behatások, mint a dörzsölés, a dunsztkötés, az áztatás vagy a hőközlés alkalmazása, illetve a különféle kémiai permeabilitásnövelő vegyületek (pl. dimetil-szulfoxid) formulációkba való beillesztése mind-mind a bőr permeabilitásának a fokozását szolgálják, és elsősorban a stratum corneum jelentette „gát” letörésére szolgálnak.

Most jön a plazma… Mi is az a plazma?

Az anyag – szilárd, folyadék és gáz mellett – negyedikként ismert halmazállapota, a plazma, ami az univerzum mintegy 99 százalékát alkotja. A plazma a gázhalmazállapotú atomok vagy molekulák energiaközlés (parciális ionizáció) hatására létrejött különféle energiaállapotú változatainak az elegye. A plazma gerjesztett állapotú elektronokkal rendelkező atomokat/molekulákat, illetve elektronok kiszakításával – ionizáció során – képződött (molekula)ionokat egyaránt tartalmaz.

Korábbi kísérletek alapján a plazmaállapotú anyagok ipari és egészségügyi alkalmazást nyerhetnek többek között különféle felületek sterilizálásában és a víztisztításban.

Atmoszférikus mikroplazma mint permeabilitásnövelő

A légköri nyomáson előállított plazma, azaz az atmoszférikus plazma kisméretű verziójának, a 10–1000 mikrométeres kiterjedéssel rendelkező mikroplazmának a stratum corneumra kifejtett hatását törpesertéseken vizsgálták meg a japán kutatók. Mint az a Biofabrication folyóiratban közzétett eredményeikből kiderül, a mikroplazma-kezelés a kísérleteikben alkalmazott festékmolekula, illetve különféle hatóanyagok számára is áteresztővé teszi a bőrt anélkül, hogy abban maradandó sérüléseket, égési panaszokat okozna.

Attenuált teljes reflexió (ATR) és Fourier-transzformált spektroszkópiai mérések (ATR-FTIR) igazolják azt, hogy bár a bőr kémiai szerkezete némileg megváltozik a plazmaállapotú anyag hatására, abban csak minimális fizikai sérülés következik be.

A különféle hatóanyagok transzdermális transzportjának a megoldásában ígéretes megoldást kínál az anyag negyedik halmazállapotának a használata, ugyanakkor az eljárás napi gyakorlatban való megjelenéséig még számos további kísérlet és vizsgálat elvégzésére van szükség.

(Forrás: MNT)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés