hirdetés
hirdetés
2022. október. 01., szombat - Malvin.
hirdetés

Az antidepresszánsok hatása az antibiotikum-rezisztenciára

A gyorsan növekvő antidepresszáns-fogyasztás is növelheti az antibiotikum-rezisztenciát, mutatott rá egy laboratóriumi kísérlet, amelyről a 444.hu számol be.

hirdetés

A kutatók laboratóriumi körülmények között, szokatlan adagolással, és csak egy baktériumfajjal vizsgálták az antidepresszánsok hatását. A kólikabaktériummal végzett vizsgálatok alapján ugyanis egy szelektív szerotoninvisszavétel-gátló (SSRI), a fluoxetine hatására a kólikabaktériumok mutálódni kezdtek, és sokkal hatékonyabbá vált az a mechanizmusuk, amivel kilökik magukból a sejtekbe került toxinokat, amilyenek az antibiotikumok is. Ez a fajta mutáció az alapja az antibiotikum-rezisztencia kialakulásának a baktériumokban – írja a 444.hu.

A tanulmányból egyelőre nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, ahhoz előbb a valóshoz közelibb körülmények között, állat- és emberkísérletekben, és valós adagolásban is vizsgálni kéne, milyen hatása van az antidepresszánsoknak a baktériumokra. És nem csupán a kólikára, legalább a kórházi fertőzések két leggyakoribb okozójára, az MRSA-ra és a Clostridium difficilére is ki kéne terjeszteni a vizsgálatokat.

(forrás: 444.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés