hirdetés
hirdetés
2021. január. 16., szombat - Gusztáv.
hirdetés

Áttörést hozhat a magyar Alzheimer-gyógyszer

A szert a pozitív eredmények alapján világszerte szabadalmaztattak, leghatásosabb tagját, a Q134R molekulát már klinikai vizsgálatban is tesztelték, derül ki a Portfolio összeállításából.

hirdetés

Dr. Puskás László kutató-professzor szerint tény, hogy régóta az APERUS Pharma Zrt. Q134R nevű, Alzheimer-kór elleni kismolekulája az első olyan gyógyszerjelölt Magyarországon, amely ilyen messzire jutott a hazai gyógyszerkutatásban.

Álmom olyan új gyógyszerhatóanyag felfedezésének és kifejlesztésének koordinálása, amely az eddig gyógyíthatatlan betegségben szenvedők gyógyulását vagy jobb életminőségét eredményezi – mondta a Portfolionak Puskás László.

Magyar viszonylatban elképzelhetetlenül nagy pénzügyi források kellenek ahhoz, hogy egy-egy gyógyszerjelölt egyáltalán kilépjen a preklinikai fázisból és a hazai kutatást a magyar cégek finanszírozni tudják. Dr. Puskás László és csapata azonban megmutatta azt, hogy ez mégsem teljesen lehetetlen, jelenleg is itthoni befektetőkkel finanszírozzák a projektet, és a közeljövőben egy 10 millió eurós tőkebevonást terveznek.

A világban jelenleg folyó több száz Alzheimer-kór elleni kutatás többsége az agyban keletkező úgynevezett plakkok, lerakódások felszámolására koncentrál, amely megközelítés mára már nem bizonyul elegendőnek.

A Q134R molekula ezzel szemben újszerű és eredeti hatásmechanizmusával a betegség hátterében húzódó folyamatok befolyásolásával megállíthatja a betegség előrehaladását és jelentősen javíthatja a betegek gondolkodási képességét is.

Míg a korábbi gyógyszerjelöltek csak egy támadásponton működtek és valamennyi sikertelennek mutatkozott, a Puskás doktor és munkatársai által kifejlesztett molekula egyedi módon, három támadásponton fejti ki hatását:

  • megvédi a neuronális sejteket az elhalástól (sejtvédő hatás)
  • megakadályozza az agyi gyulladási folyamatokat (gyulladáscsökkentő hatás)
  • memóriajavító tulajdonsággal rendelkezik (kognitív javító hatás).
(forrás: Portfolio)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés