hirdetés
hirdetés

Április 24.: A Laboratóriumi Állatok Világnapja

Becslések szerint évente több száz millió állaton végeznek állatkísérleteket, az esetek 70-80%-ában mindenféle érzéstelenítés nélkül, hiszen sokszor ez is fontos részét képzi a kutatásoknak és befolyásolná az eredményt, közli a Magyar Vegán Egyesület honlapja.

hirdetés

Egyes becslések szerint évente 500 000 000 állaton végeznek állatkísérleteket. Az esetek többségében kutyákon, csimpánzokon, egereken, patkányokon és nyulakon tesztelnek, de előfordulhat az is, hogy halakon, lovakon, madarakon vagy macskákon végzik a kísérleteket, az esetek 70-80%-ában mindenféle érzéstelenítés nélkül. Mindeközben az állatkísérletekre hagyatkozni nem csak állatkínzással jár, az emberekre is káros lehet, hiszen minden faj máshogy reagál a különböző hatásokra: még az egér és patkány között is akkora a különbség, hogy az esetek körülbelül 40-43%-ában eltérő reakciókat mutatnak különböző anyagokra, kezelésekre. Ha most belegondolunk, mekkora különbség van az emberek és más fajok között, mindjárt megkérdőjelezzük ezen módszer sikerességét.

Az AFDA (American Food and Drug Administration) és a National Institutes of Health adatai alapján 100 állatkísérleten megfelelt gyógyszerből 95 megbukik az emberi tesztek során. Ha annak az elbukott 95 kutatásnak, meg az addig el sem jutott több százezer kísérletnek az összegét az alternatív módszerekre költenék, sokkal előrébb járna már az orvostudomány, és nem egy ilyen megbízhatatlan módszeren múlna több millió, de talán inkább milliárd emberi és állati élet. Hiszen ez a rossz sikerességi arány nem csak felesleges állati áldozatokkal jár, az emberekre is veszélyes lehet.

Emlékezzünk arra a nemrégiben történt franciaországi gyógyszertesztre (a Bialra), ami az állatkísérleteken megfelelt, de az önkéntesek egy része számára halálos/maradandó következményekkel járt, miközben hónapokkal korábban állatokon – többek között csimpánzokon – tesztelték az adott gyógyszert és hatékonynak bizonyult. Vagy a 2006-os Elephant Man Drog Test esetre, amikor az állatokon végzett sikeres és felesleges (kiváltképpen kegyetlen) tesztek után az önkéntesek közül többen az intenzív osztályra kerültek különböző életveszélyes tünetekkel, és volt olyan alany, aki az ujjperceit és a lábujjait is elvesztette ennek következtében. Vagy említsük meg azt a korábbi kísérletet (Thalidomide teszt), aminek hatására a kismamáknak szánt reggeli rosszullétet csökkentő gyógyszer szedésekor tucatjával születtek végtag nélküli gyermekek. Mindezekből az esetekből és az állati tesztek alacsony sikerességi rátájából is nagyon jól látszik, hogy semmi értelme ezeknek.

Mindazok mellett, hogy az önkénteseken való tesztelést veszélyessé teszik az állatkísérletek, még annak is fennáll a veszélye, hogy az emberek számára hasznos hatóanyagokat azért nem használnak, mert azok az állatok számára toxikusnak bizonyultak, így akár hasznos és valóban működő anyagok és gyógymódok mellett is elmehet a tudomány. Miközben többek között a leghatásosabb HIV gyógyszereket (ma már akár gyermekük is születhet), vagy az égési sérüléseket szenvedettek bőrrehabilitációs gyógymódját mind állatok nélkül, alternatív módszerekkel fejlesztették ki.

A teljes cikk

(forrás: Magyar Vegán Egyesület)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés