hirdetés
hirdetés

Allergiagyógyszerekkel megelőzhető lehet a mélyvénás trombózis

A hízósejtek membránját stabilizáló hatóanyagú gyógyszerek alkalmazása a jövőben a mélyvénás trombózis prevenciójában is szerepet kaphat.

hirdetés

A mélyvénás trombózis és a leszakadt vérrögök vándorlása során kialakult – az esetek 25 százalékában halálos kimenetelű – tüdőembólia életveszélyes, de megelőzhető állapot. A kórkép esetén hagyományosan alkalmazott hatóanyagok (pl. heparin, warfarin) egyik tipikus mellékhatásaként a fokozott vérzéshajlam említhető, ami egyes esetekben súlyos belső vérzésekhez is vezethet. A legújabb kutatási eredmények alapján úgy tűnik, hogy a hízósejtek terápiás célpontként választása – amellett, hogy újszerű megoldást kínál – hatásosnak bizonyul, valamint a hagyományos véralvadásgátlók mellékhatásait kiküszöbölő megoldást nyújthat.

A hízósejtek védhetnek a mélyvénás trombózistól

A Birminghami Egyetem egyik munkacsoportja régóta foglalkozik a mélyvénás trombózis megelőzésének lehetőségeivel. A hízósejtek prevencióban betöltött szerepét már korábban is vizsgálták. A legfrissebb, a Circulation Sciences folyóiratban megjelent közleményük alapján a hízósejtek hiánya megvédhet a mélyvénás trombózistól.

Egyelőre állatkísérletesen igazoltak a hatások

A kutatócsoport két olyan hízósejt-módosított egértípust állított elő, amelyekben a hízósejtek működése genetikailag csillapított volt. A hízósejtek funkciójának kiesése mindkét esetben tökéletes védelmet nyújtott a mélyvénás trombózis kialakulásával szemben. Lényeges megjegyezni, hogy a „kikapcsolt” hízósejtes egereknél is normál hemosztázis volt jellemző, ugyanakkor a véralvadásgátló gyógyszerek szedésével járó tipikus mellékhatásokkal (pl. fokozott vérzéshajlam) nem kellett számolni.

A kutatókat is meglepték az eredmények

„Tudva azt, hogy a hízósejtek az egyik legerősebb természetes antikoaguláns anyagot, a heparint tartalmazzák, meglepő szembesülni azzal, hogy a hízósejt-depléció nem protrombotikus hatásokhoz vezet, hanem éppen ellenkezőkhöz” – mondja a kutatásokat vezető dr. Brill. „Az eredmények ugyanakkor reményt adnak arra, hogy a jövőben fokozott vérzési rizikótól mentesen válik lehetővé a mélyvénás trombózis kezelése. Amennyiben bebizonyosodik, hogy az egereknél megfigyeltek humán vonatkozásban is érvényesek, kiküszöbölhető lesz a véralvadásgátló gyógyszerek szedése jelentette vérzési rizikó.”

Allergia-ellenes gyógyszerekben rejlik a megoldás

Az allergiás kórképek kezelésében régóta alkalmazott gyógyszerek közé sorolt, a hízósejtek membránját stabilizáló hatóanyagok (pl. nátrium-kromoglikát) a jövőben a mélyvénás trombózis prevenciójában is szerepet kaphatnak. Ehhez elsőként klinikai vizsgálatokkal kell igazolni azt, hogy a membránstabilizáló hatóanyagok alkalmazása hatásosan véd a mélyvénás trombózis kialakulásától.

 

(Forrás: MNT)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés