hirdetés
hirdetés
2022. október. 07., péntek - Amália.
hirdetés

A terhesség alatti makrolid-alkalmazás biztonságos

A várandósság alatti penicillin- és makrolid-alkalmazás nem növeli a fejlődési rendellenességek arányát.

hirdetés

Oslói és montreali kutatók Pharmacoepidemiology and Drug Safety folyóiratban megjelent közleménye szerint a nők 40 százalékának a várandóssága alatt legalább egyszer rendelnek antibiotikumot. Az első trimeszterben – országtól függően – a kismamák 6-18 százaléka szed valamilyen antibiotikumot.

A makrolid antibiotikumok (pl. azitromicin, klaritromicin, eritromicin) terhesség alatti alkalmazását 2005-ig biztonságosnak tekintették. Ezt követően megosztottá vált a róla való vélekedés, ugyanis svédországi vizsgálatok a terhesség korai szakaszában történő eritromicin-alkalmazás kardiovaszkuláris fejlődési rendellenességek számát megduplázó hatásáról számoltak be. Igaz, hogy ezt későbbi, észak-amerikai, izraeli, koreai és norvégiai tanulmányok sem tudták bizonyítani.

Egy friss, kanadai-norvég kutatók együttműködésével született vizsgálat szintén a várandósság alatti makrolid-alkalmazás biztonságosságát támasztja alá.

 

Első vonalbeli antibiotikumok a penicillinek

Az antibiotikum kezelésekre gyakran a húgyúti infekciók miatt kerül sor, ugyanis a terhesség alatt fellépő aszimptomatikus bakteriuriák – a nem-várandós nőknél fellépőkkel ellentétben – a vesemedence-gyulladás és a felszálló amnion-fertőzések megelőzése érdekében antibiotikum-kezelést igényelnek. Ilyen esetekben első vonalbeli szerek a biztonságosnak tekintett penicillinek.

 

Ha a penicillin nem megfelelő

A genitáliák bakteriális fertőzései (pl. Chlamydia) a makrolid típusú antibiotikumok alkalmazását tehetik szükségessé. Emellett, penicillin-allergiás kismamáknál is sor kerülhet makrolidok használatára. Mivel a makrolidok terhesség alatti alkalmazására a mindennapi gyakorlatban ritkábban kerül(t) sor, mint a penicillinekére, a velük kapcsolatos empirikus tapasztalat kevés. Talán ezzel is magyarázható, hogy eddig – különösen a szívet érintő – esetleges fejlődési rendellenességektől tartva az orvosok egy része óvakodott a kismamáknak történő makrolid rendeléstől.

 

Mégis biztonságosak a makrolidok a kismamáknál

A fenn citált vizsgálatban több mint 135 ezer terhesség lefolyását követték nyomon: 9106 kismama részesült penicillin-, 916 azitromicin-, 734 eritromicin-, illetve 686 klaritromicin-kezelésben az első trimeszterben. A fejlődési rendellenességgel született gyermekek arányát tekintve egyik antibiotikum szedése sem vezetett a rendellenességek arányának szignifikáns emelkedéséhez. Emellett, a makroliddal kezelt nők gyermekeinél nem voltak gyakoribbak a szívfejlődési problémák, mint a makrolidot nem szedő anyák gyermekeinél.

A várandóssága alatt antibiotikum-kezelésben részesült nők kezelési adatai alapján úgy tűnik, hogy a terhesség hónapjaiban szedett penicillin-, illetve makrolid típusú antibiotikumok nem vezetnek a fejlődési rendellenességek arányának emelkedéséhez.

(Forrás: Deutsches Aerzteblatt)

 

Dr. B. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés