hirdetés
hirdetés
2023. január. 30., hétfő - Martina, Gerda.
hirdetés

A terhesség alatt szedett halolaj védi a gyermeket az asztmától

A harmadik trimeszterben szedett nagydózisú ómega-3-zsírsavak legalább a harmadával csökkenthetik a kisgyermekkori asztma és perzisztáló köhögés gyakoriságát.

hirdetés

A gyermekkori asztma kialakulásának esélye és az anya terhesség alatti eikozapentaénsav (EPA)- és dokozahexaénsav (DHA)- ellátottsága között már korábban is kapcsolatot fedeztek fel. Úgy találták, hogy az ómega-3-zsírsavak terhesség alatti alacsony szervezetbeni szintje a gyermek légúti megbetegedésének nagyobb gyakoriságával függ össze. Nemrégiben egy nagy betegszámú mintán végzett (n=736), placebo-kontrollos, randomizált elrendezésű, kettős vak vizsgálat igazolta a szignifikáns kapcsolatot.

Az asztma és az ómega-3-zsírsavak biokémiai kapcsolata

Az ómega-3-zsírsavak a humán sejtmembrán alapvető építőkövei. EPA, illetve DHA hiánya esetén általában a négyszeresen telítetlen ómega-6-zsírsav, az arachidonsav helyettesíti a hiányzó ómega-3-zsírsavakat. Az arachidonsav pedig a légutak gyulladásos folyamatiban is érintett leukotriének (pl. leukotrién B4, leukotrién C4) szintézisének kiindulási vegyülete.

Harmadával csökkenthető az asztma gyakorisága

A Copenhagen Prospective Studies on Asthma in Childhood 2010 (COPSAC2010) keretében elvégzett dán vizsgálatban a nők a terhességük 22-26. hetétől a szülést követő első hétig naponta 2,4 gramm EPA-, illetve DHA-tartalmú olajos kapszulát szedtek; míg a kontroll-csoportba soroltak olívaolajos kapszulákat kaptak.

A megszületett gyermekek asztma vagy perzisztáló köhögés jelenlétére vonatkozó orvosi vizsgálatát három éves korban végezték el. A kontroll-csoportba sorolt anyák gyermekeinél 23,7 százalékos betegség-gyakoriságot találtak, ami a kezelt-csoportba sorolt anyák gyermekeinél 16,9 százalékra csökkent. A különbség szignifikáns (95 % CI), és ennek értelmében a várandósság harmadik trimeszterében alkalmazott napi 2,4 grammos EPA-, DHA-pótlás mintegy harmadával csökkenti a megszületendő gyermekeknél az asztma gyakoriságát. A vizsgálatokat a gyermekek öt éves korában is elvégezték, és hasonló eredmények születtek.

Érdekességként szolgál, hogy az EPA-, illetve DHA-szupplementáció pozitív hozadéka különösen magas volt azoknál az anyáknál, akik szervezetében a vizsgálat megkezdésekor az átlagosnál jóval alacsonyabb volt az ómega-3-zsírsavak szintje. Az ő gyermekeiknél az egyébként 34,1 százalékos asztma-gyakoriság csökkent 17,5 százalékra.

Genetikai okok is szerepet játszanak

Ismert, hogy a humán EPA-, illetve DHA-előállításhoz szükséges zsírsav-deszaturáz 2 enzim bizonyos genotípusa („rs1535”) a szervezetbeni EPA-, illetve DHA-szintézis jelentős csökkenéséhez vezethet.

Azoknál a várandós nőknél, akiknél a zsírsav-deszaturáz 2 enzim genetikai variánsának jelenléte kisebb mértékű EPA-, illetve DHA-szintézisben nyilvánul meg, az ómega-3-zsírsavak terhesség alatti szupplementációja különösen kedvező hatású. Esetükben a halolajnak köszönhetően a gyermekek kontroll-csoportban tapasztalt 37,8 százalékos asztma-gyakorisága 15,2 százalékra redukálódik.

A terhesség alatti szupplementáció dózisa kérdéses

Míg a különféle szakmai szervezetek (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA); Németországi Táplálkozástudományi Társaság (DGE)) legalább napi 200 mg DHA bevitelét javasolják a terhes nőknek, addig a citált vizsgálatban napi 2,4 gramm EPA/DHA fogyasztása vezetett a kedvező eredményekhez.

Megjegyzendő, hogy ez a 2,4 grammos dózis a tízszerese annak, amit az egyébként halban dúsan táplálkozó dánok naponta a táplálék révén átlagosan elfogyasztanak. Más európai országokban, így hazánkban is, az emberek ennél jóval kevesebbet vesznek magukhoz EPA-ból, illetve DHA-ból, átlagosan csak a vizsgálatban szereplő dózis huszadát.

(Forrás: Deutsches Aerzteblatt)

 

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés