hirdetés
hirdetés

A szantálfa illatanyagai hatásosak a hajhullás ellen

A szantálfa illatanyagai a hajhagymákban található olfaktorikus receptorok agonistái; így azok a hajhullás megelőzésében, kezelésében is alkalmazhatók.

hirdetés

Az illatok érzékelésére szolgáló olfaktorikus receptorok evolúciós szempontból ősi szenzoros funkciót képviselnek. A XXI. században is meglepik a kutatókat azok a felismerések, amik alapján olfaktorikus receptorok nem csak az orr nyálkahártyájába ágyazva találhatók, hanem előfordulnak a bél enterokromaffin sejtjeiben vagy a spermatozoákban is.

Nagy számban mutathatók ki OR2AT4 típusú olfaktorikus receptorok a humán epidermiszben is. Már korábban beszámoltak arról, hogy ezeknek a receptoroknak szerepe van a keratinociták migrációjában és proliferációjában, és a receptorokon agonistaként ható vegyületek, így például a szantálfa szintetikusan előállított összetevői (pl. Sandalore®) képesek a re-epitelizációs folyamatok serkentésére, a sebgyógyulás folyamatának előmozdítására.

 Chandan or sandalwood powder with traditional mortar, sandalwood sticks, perfume or oil and green leaves. selective focus (Forrás: 123rf.com)
Chandan or sandalwood powder with traditional mortar, sandalwood sticks, perfume or oil and green leaves. selective focus (Forrás: 123rf.com)

A hajhagymákban is vannak „illat-receptorok”

Nemrégiben publikálták azokat az eredményeket a Nature Communications folyóiratban, amik az OR2AT4 receptorok hajhagymákban való jelenlétét igazolják. Az OR2AT4 receptor agonistái, így például a szantálfa illatanyagai (szandalor, brahmanol), olyan biokémiai folyamatokat indítanak el, amik a haj növekedési fázisának a meghosszabbodásához, a hajhullás mértékének a csökkenéséhez vezetnek.

30 százalékkal tovább tart a hajszálak növekedési fázisa a szantálfa illata hatására

A szantálfa illatanyagai a hajszálak „életének” három ciklusból (anagén, katagén, telogén) álló körforgásába avatkoznak be.

A hajszálak jellemzően mintegy 80-90 százaléka a 2-8 évig tartó, folyamatos növekedéssel jellemezhető anagén fázisban található. A hajszálak körülbelül 1 százaléka egy 1-2 hétig tartó folyamat során lépcsőzetesen leállítja a saját növekedését, majd kihullik – ez a katagén fázis. A többi hajszál néhány hónapig tartó nyugalmi (telogén) fázisban található. A hajhullás az anagén fázis telogén, illetve katagén fázisok felé tolódásával írható le.

Amennyiben a szantálfa illatanyagai az OR2AT4 receptorokhoz kötődnek, az a programozott sejthalál (apoptózis) megakadályozásához és az IGF-1 növekedési faktor fokozott mennyiségben való képződéséhez vezethet. Mindez az anagén fázis időtartamának mintegy 30 százalékkal való meghosszabbodásában nyilvánul meg.

Ellenben, az OR2AT4 receptorokon antagonista hatást kifejtő fenirát vagy a receptorok genetikailag meghatározott blokkoltsága egyaránt a hajnövekedés gátlását váltja ki.

Szantálfás samponok, hajpakolások és hajszeszek

Az Indiában és Indonéziában őshonos szantálfa illatanyagai a jövőben nagy karriert futhatnak be a hajhullás elleni küzdelem területén. Egy olaszországi pilot-vizsgálat (n=40) ígéretes eredményei már rendelkezésre állnak. Egy szandalor-tartalmú hajápoló készítmény három hónapon keresztüli alkalmazása 17,5 százalékkal csökkentette a hajhullást. Jelenleg egy másik, több személy bevonásával végzett vizsgálat is folyamatban van, aminek az eredményei 2018 végére várhatók.

 

Forrás:

Nature Communications

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés